♥KONICHIWA ☻-☻ WELCOME to blog ☆*♥L@dy @yU♥*☆

Thursday, July 12, 2012

♥ Short Trip To Sendai ♥

Short trip ke Sendai selama 2 days 1 night...1st time juga ai sampai ke Sendai tak pernah lagi jejalan kat area atas 日本 ni dalam Tohoku area ...but darl masa study dulu dah jejalan whole 日本 so dia tak PERAK macam sang isteri *wink wink*. Target nak terjah Hokaido IA bila ada rezeki nanti....tak pernah plan nak gi Sendai until Hanis preggy & bersalin Ken Hamza so terus plan ngan darl nak terjah...gigih beli & pasang ETC card hikhik SEMAGAT gituew!


Weols bertolak from 小山 pukul 0715am, half hour from our house ke highway...actually ni 1st time weols drive guna highway selalunya ikut jalan biasa or weols prefer naik densha/train. Naik kat Sano fujioka then weols stop kat Nasu Kogen...ini adalah penghujung dearah kat Tochigi Ken.



masa sampai kat Nasu kogen ni ame/hujan dah start turun renyai²...stop nak minum for breakfast jer ...besar juga tempat ni...kat dalam tue rupa dah macam Chinese restaurant lawa & sangat selesa *jakun lagik*


Lepas masuk kat Fukushima ame dah start lebat giler...kebetulan kali ni ai yang drive sebab driving license darl dah expired tak sempat nak renew sebab busy...kat sini kena masuk class kejap dengar ceramah etc nak renew license tak macam kat mesia tue....bila darl yang jadi co pilot ayat fav dia asyik sebut SLOW SLOW SLOW adeh tengok meter tak sampai 100 pong....dia cakap ame bawa slow² abunai/bahaya katanyer ngeee.....baik hamba menurut perintah ...kejap jer lepas tue tekan minyak balek *double dush* hahaha....darl start nag kat ai haiyoooo!!


ame selebat alam turun from fukushima sampai ke sendai....hujan mengiringi our journey....bila masuk Sendai ai noticed banyak tunnel ekk...but hanis cakap if gi yonezawa umah k.as lagi banyak tunnel.


Pukul 1115am dah sampai umah hanis ngan bantuan GPS tak lost langsung just kat umah tue kena cari sendiri nasib baik cam 3 buah keta yang theyols punya parking kat tepi umah tue. Lepas jumpa peluk cium ketat² Prince Ken Hamza weols gi check in kat hotel plak. Weols pilih Toyoko-inn hotel atas cadangan hanis juga sebab tak jauh sangat from umah dia. Toyoko-inn ni ala² hotel seri malaysia la...murah jer then selalu nya dekat ngan eki/train station. Kebetulan kat Sendai ada 2 hotel toyoko inn ni....weols dapat toyoko inn higachi guchi no 2 sebab yang no 1 tue dah full. Sewa pun very cheap just ¥8480 for double room.


kira ok la for us....sebab tidur semalam jer.


Petang tue sempat juga pusing town Sendai...jalan kaki from hotel ke Sendai eki just 5 minutes....Sendai ni besar town dia ala² macam Omiya if kat mesia macam Penang la....then tempat weols macam alor staq ngeee. Ai noticed juga banyak nihonjin suka parking keta tepi jalan...agak menyusahkan part tue sebab kacau line sebalah kiri tue...weols pun almost nak accident ngan sorang pak cik tue yang suka hati himpit keta weols...dia dari line kiri masuk sket² ke line kanan nasib baik la ai break....*pucat dah muka ai masa tue...siap kasi jelingan maut kat dia...gerammmmm* side mirror ada tak guna. Kat sini kena be careful bila drive bila melibatkan orang tua ni sebab theyols ni suka hati jer bawa...dah banyak kali kena taw.


jejalan kat area town sendai ...letih kaki "makcik senah" lol...


motip tempek pics ni...tengok kat depan ada butik gucci *G bersilang kata pitt* berbinau biji mata ai tengok...kat sano ada outlet jer...sini design lagi malatop lol....ramai plak hari tue maybe weekend kot.


Lepas tue singgah umah pitt cherita penuh kat SINI.... Nak kata weols jejalan merata tak juga sebab hari tue ame IA ader rezeki lagi boleh jejalan kat tempat best kat sana nanti. Hari Ahad petang around 0100pm weols bertolak balik singgah kat Nasu kogen juga cuma beza SA (services area) ni tak sebesar dan selawa sebelah kanan tue. Kat highway ni banyak giler PA (parking area) untuk SA ada setiap 50km.


rembatan weols petang tue....mimi sandwich tue sedap giler rugi beli 1 box jer...sempat beli omeyagi/souvenir kat neighbor kat bawah ni.


 eskrem ni nampak macam biasa tapiiiiii hanya ada kat nasu jer *cewahh ayat tak tahan ngeee* flavor dia semua original gituew...yang white tue actually susu lembu asli yang pink tue harus la ichigo/strawberry ori gak....nasib baik darl pilih yang mix sebab bau milk tue kuat sangat so ada ichigo boleh cover bau dan rasa tue. 


Weols gi tak guna sampai 2man pun... fuel pergi balik just ¥6000 hotel ¥8480 toll pergi balik ¥4800 ni guna ETC if bayar cash one way ¥5400 *giler mahai* total ¥19280 jer. Weols langsung tak beli makanan kat sendai gara² parents hanis serta pitt masak makanan yang super duper lazat alhamdulliah. 1st time juga ai drive sejauh ni 239 KM pergi balik 478 KM..pitammm keletihan kaki ai...patut darl tak suka drive jauh² memang super duper tired...cian ai *sambey kelip² vulu mata pelesu ni* tapi darl kasi hadiah gak sebab sang isteri keletihan drive jejauh tue...nanti ai share hadiah nyer ekk!



Nota ibu jari manis ai::Done cherita about Sendai...IA this Oct terjah lagik sebab iryd bersalin plak @.@









35 comments:

Cik Awin said...

jalan2 makan angin smbil jmp ken hamza...bestnya,,,,

Nadiah Sidek said...

gambar mini sandwich di kotak tu macam macaron je

Kesuma Angsana said...

jauh juga ayu drive lg kat tempat org lagi..bukan kat japang tu, kat mesia ni pun kena hati ngan pemandu2 veteran ni.. Dan KA dh biasa memandu 400 - 500 km ni he he he

lieyalatif said...

wow sis...aiskrim tu mmg nampak sedap......susu lembu asli gitu kan.....ni kalo bulan2 pose tgk ni mauu meroyang sorang dok jilat skrin ni sis ekeekekekek...

ape laa hadiah dpt tu sis...jeng jeng jeng.....

Munnafendy said...

hadiah apa tu? besday ke?

Zana Adieyza said...

kalau isteri yg drive mesti husband kat sebelah bebel2 jer.. tp bila dia yg drive, kita bebel2 dia buat x tau jer.. hihihi..

jauhnya sis drive! mesti penat! tp berbaloi la sebab dpt hadiah kan? cepat cerita hadiah apa.. x sabar nak tau ni..

yatie chomeyl said...

i bersalin nanti u xmo terjah ke babe? ehehe

azam said...

Wah .. Seronoknya..... Jelesnya

Asrul "iLham" Sany said...

jalan2 sokmo...

best ni :D

Eey said...

Salam...
Jauhnya jalan2 mkn angin, drive sendiri lg tu. Anyway, trip yg berbaloi2 kan, dpt jumpa Ken Hamza & mkn yg sedap2.
:p

Kamalia said...

ooo,baru tau nasu kogen kat mana..aritu nak tanya tp lupa da..
aiskrim tu kalau yg susu tu memamng terasa sungguh lembu dia..ai xlalu nak makan..haha
eh,bolehla singgah umah ia pulak.tapi jauh jugak naa..dalam 200km,xpe nnt ai pun terjah sekali la kat san atime uols datang..
rugi aritu xdpt jumpak kan..huhu

Mrs.Yana @ K.M & B.U.M.P said...

Sedapnya es krem tuuuu..

ros_reeza said...

syoknya dapat jalan2.. teringin rasanya nak pergi...

nampak memang sedap ais krim tu!

siti kektus said...

hadiah lagi. hubby akak ni mmg emurah lah. tau caranak tambat hati isteri. heheee :D

jeBateja said...

Pehhhh...jauh jugak draive tu....tang bilik hotel pun hensem gak....kalau rapatkan katil...6 kali guling tak jatuh2...ahakz

AzuraFazil DIN said...

walau short trip berbaloi2 kan ..


sakan jalan2... eskrem tu mmg sgt2 mengoda kan

❤Kamsiah❤ said...

tak tahan tgk gambar eskem yg awesome tu...

ieda said...

seronoknya jalan2 macma nie
ramai org erkkk ujung minggu kan ..

alahhh awat ngantuk lak nieee huhuh ... nak tidoo lah hhuhu

Asmara said...

tak sempat la ayu nk singgah yonezawa ni. bila la boleh masak2 utk Ayu pulak kan! hehe..

Hanis MY said...

Takpela kena bebel skey at least dpt hadiah, okies nnti share naa, kepochi betul. Hihi

IeRa said...

Best nye kak! :P

ViviLim@Mrs.Nurulazmi said...

wow! seronok! seronok!
ais kerim tu....menggoda nafsu ai! :)

FnF Simple Life said...

Jauh gak Ayu drive. kalau sy kat msia tu no hal... kat Nihon nih jangan harap... jalan dia pun tak berapa nak paham... dengan traffic light menimbun lagi... dah le jalan kecik gile...tu belum parking lot dia lg... pengsan...huhuhu

kasihredha said...

gerammmmnya tgok aiskrim tu ...

Liza Razak said...

waa..bestnye jalan2 kat sendai tu..mimi sandwich tu macam macarons pulak tgk

Sherwieyna Muzzawer said...

Nak aiskrimmmmmm! nampak sedaplah..heee

Ijah EmoTemo said...

aiskrim tu buat aiols tertelan air liur uolsss.. nangess

jemarisuri said...

bestnye ayu jenjalan dpt hadiah plak...agak2 apa ye...hehe

Hanamiko Sakura said...

part jalan kaki sampai lenguh tu lah yang tak tahan.. huhu

Langkawi Ink.Com said...

Ice cream tu terus mengingatkan saya kepada "penderitaan" saya kerana terpaksa membayar STRAWBERY ICE CREAM RM80.00 hinggit kat SHINJUKU TAKANO FRUITS PARLOUR ari tu !!!! Huaaaaaaaa.. :(

izz iizza said...

nampak sedap jer mini sanwich tu dn kiut jer..

aiscream tu pun..bukan main mengancam..:)

imie fatiema © said...

eskrem sedap..

Amie said...

Seronok dapat jalan-jalan, biarpun letih tapi berfungsi, bergerak semua urat saraf... he he he heh

Papa Mifz said...

kelihatan bersih jer bandar2 kat Jepun nih kan...

Mishter Izwän said...

wah seronoknye. tgk gmbr rs mcm nk pegi jerk ....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...