♥KONICHIWA ☻-☻ WELCOME to blog ☆*♥L@dy @yU♥*☆

Friday, July 20, 2012

♥ Bunga Si Anak Teruna ♥

AsSalam minna san,

Ni bukan nak citer pasal boys before flowers ekk but pasal bunga anak teruna ai si Adam ni. Kat shogakko (ichi nen sei/darjah 1) during 夏/summer ni kids di ajar memanam bunga so now bunga tue dah tumbuh ngan baiknya. Di sebabkan hari ni last day before thyeols natsu yasumi/summer break * wootz wootz yihaaaaa ituew ai suka gantung kuali tak payah buat bento * so bunga tue kena bawa ke umah jaga... FYI umah ai ni tak de sehelai daun bunga pun taw nangesss sebab asal tanam sure mati DUSH!!! * tak cukup sifat penyayang kot...hentak kaki *.



Mencabar juga sebab kena make sure bunga ni elok jer nanti...nanti bila gakko/sek dah buka kena buat report bunga ni plak....but the problem +-9 days weols dah nak balik cuti ² mesia so tak nak mati bunga ni kena kasi kat BFF adam la si kazuki kun tolong jaga kejap...nasib baik umah kazuki kun tue kat bawah ni jer...hope dia sudi tolong weols nanti...if not for sure balik nanti tinggal pasu plastic tue jer ngeeee.


Petang semalam ai ngan adam gi shogakko nak bawa bunga ke umah...ingatkan kecil rupanya dah tinggi. Gigih si kecik ni nak angkat...last² okasan/mama gak kena hangkut bawa balik ngeee (((o(*___*)o)))



dah nak sama tinggi bunga ni ngan si adam (?-_-?) 


separuh jalan dah tak larat nak bawa...mama take over lepas tue


tunjuk kat otosan/papa bunga dia tanam ngeee....(o^^o) 


bunga seri pagi right??? hampun if salah..ai ni BUTA nama bab bunga² ni...tahu dalam nihongo jer sebab si adam cakap *double DUSH*....teriba teringat lagu Azian Mazuan Safuan *kenai tak??? gugel nnt ekkk* "berseri indahnya bagai pelangi" bla bla bla 。。。。。 *sambung lyric sendiri* hahahaha...cantek betui bunga ni berkembang pagi tadi...tertiba rasa berseri pintu umah ai hari ni OWH lalalalala *____^


pose dulu before gi gakko....last mama gak yang kena siram OUCH!!


pic ni sensei kasi suruh frame kan...bunga tue yang adam tanam.....precious moment ni...like it ♥♥♥


Tujuan utama sensei suruh buat benda ni supaya dapat melatih diri supaya lebih bertanggungjawab dan menghargai NILAI bunga ituew sendiri  *ayat karangan ni * ....jangan suka hati jumpa bunga gi petik/cabut *dush² terasa sampai tulang hitam words tue ngeee *. Maybe cikgu² kat Mesia boleh try idea ni buat kat students nanti.





Nota ibu jari manis ai::Selamat berpuasa to all muslim around da world...semoga amalan kiter di terima oleh NYA...counting days start now, excited *8 days to go*










32 comments:

Nadiah Sidek said...

bagusnya ada aktiviti macam ni. secara tak langsung, mendidik budak-budak bertanggungjawab. nampak macam bunga seri pagi. tak tahu la kalau bukan :p

selamat berpuasa buat ayu sekeluarga. kalau ada terkecil hati dengan kata-kata saya, harap maafkan ye..

Cik Awin said...

kembang sungguh bunga yg adam tanam...adam yg bijak...

Anum said...

dah sama tinggi dah bunga tue

❤Kamsiah❤ said...

bagusnya aktiviti mcm tu...anak akak pun ada buat jugak kat sekolah..diwajibkan sorg bawak sepokok,takkisah la pokok bunga apa pun...tp tanam terus kat sekolah la...dah tak bawak blk dah...

Zana Adieyza said...

kak, zana pun kalau jaga bunga x berapa nak elok.. mesti mati.. lepas kahwin ni husband jer yg sibuk2 jaga bunga.. zana tlg tengok jer sbb nnti zana jaga mati lak pokok2 tu.. hihihi..

baguslah konsep tanam pokok oleh murid2 ni.. w/pun lastnya mama yg akan siram pokok tu, tp xpelah.. sekurang2nya kids tau ttg nilai2 baik di sebalik apa yg phk sekolah & cikgu cuba sampaikan..

ros_reeza said...

Rajinnya dia... bagus2, ada minat ke arah tu..

yatie chomeyl said...

nti u olls blk msia sape nk tlg siram bunga tu?

ieda said...

rajin anak teruna menjaga pkok bunga tuu
cantik juga
special sikit nie .. akk x pernah tgk tempat taruk bunga macam nie
ada disana aje kan ;)

salam ramadhan al mubarak dik ..
semoga kita dapat menjalani ibadah puasa dengan penuh keberkatan tahun ini .. insyaallahh ;)

Eey said...

Pandai Adam tanam munge, chantek!
Rumah I pun x de munge2 jgk, tak sempat nak tanam. Lagipun x de tanah (hahahaaa... alasan le tuh)
:p

Mrs.Yana @ K.M & B.U.M.P said...

bagus jugak kalau ada aktivit macam ni kat sekolah2 malaysia..

imie fatiema © said...

ya morning glory kan..go green la adam.. jgn lupa bwk balik mesia =)

lieyalatif said...

suke la sis dgn tugasan nie...mmg nampak susah tapi mengajar erti tanggungjawab tuk budak2 baye adam...which is mmg bagus tuk kids dalam ages dieorg nie.....

hope bunga tu nanti 'sihat2' sepanjang sis n family bercuti nanti....

kat sekolah sini takde pun mcm tu...tanam toge ade laa heheehhehe...

salam ramadhan al mubarak sis....

Kesuma Angsana said...

jadi mat bunga lah adam sekejap ye He He. ni bunga seri pagi or serombong pagi or serombong pagar or kembang pagi or... eee mmg byk nama tau bunga ni!

Ijah EmoTemo said...

mak oii..tinggi benor bunganya kikiki... uolss...selamat berpuasa! ngee tak lama je lagi uols nk balik Malaysia! weeeee! :D

p/s: klu sempat kita ngedate dkt jln tar okes? hahaha :p

Asmara said...

wah banyak dah bunganya. Batrisya haritu kene lukis gambar bunga yang ditanam tu. lepas tu tampal kat sekolah. harap2 balik nnti elok lagi la bunganye ye adam. ;)

FnF Simple Life said...

Ilmi pun bw balik poko bunga dia hari ni... alahai...risau mak nye tak pandai jaga pokok bunga... guane nih

lizz said...

waa dah pandai bercucuk tanam adam...lawa sunggu bunga seri pagi adam pasunyer unik...

Selamat Berpuasa ayu...

Munnafendy said...

kalau kat sini agak2 slmt tak bunga tu? hihihi

Lyaa Suriany said...

Terap kn nilai murni dr kck.
bgs.
kan bgs kalo kt sini pn buat mcm tu jgk

Langkawi Ink.Com said...

Semoga menjadi penanam bunga yang berjaya :)

Nieza said...

pandai adam tanam pokok bunga yer:) Selamat berpuasa buat ayu sekeluarga:)

jeBateja said...

Bagus lah cikgu2 kat sana punya idea kan......

Hanis MY said...

Wahh adam green finger, bgs eh skolah sinj bertuah adam kun

happyichigo♥ said...

salam ramadhan al-mubarak buat ayu sekeluarga.
wah best nye aktiviti menjaga bunga seri pagi ni...good good, mmg sensei adam kreatif (jepun pun semua bab kreatif!) rasanya kat malaysia tak de mcm ni but as for me a creative mama (eceet!), akan cuba ajar daugter untuk sayang kan tanaman dan tumbuhan..nanti sophie baya-baya adam, dira nak ajar gak sifat yang baik mcm ni...yosh, gambatte adam!

Juliet_iRa~" said...

wahh adam semakin tinggi!hehehe..

bagus la gtu sbb tanamkan sifat2 murni pd murid2 sejak dr kecil lagi..:)

salam ramadhan dr malaysia buat k.ayu sekeluarga :)

lagi 8 hari ek nak blik sini..hehe

yaNa said...

Tangan adam sejuk..kembang cantik bunga dia..pas nie berseri2 ar umah kalu minat menanam bunga dah bercambah.. ;)

ct kektus said...

menjadilah adam ni tanam bunga. :D

dulu kite, tingkatan kite baru merasa tanam-menanam ni. tu pon tanam sayur utk subjek kemahiran hidup. heheee

LYAfrina said...

pdidikan kt sana bgus n maju kdepan kan...

apa pun..salam ramadhan...camner puasa di perantauan? share la..

Papa Mifz said...

den lagi la tak tau bungo apo tuh...huhu

selamat berpuaso yer...;)

Scya Lollita said...

wah bagus mcm ni, didik anak2 ^_^

Tentang Kita said...

morning glory..wah..nie bunga liar nie

izz iizza said...

menarik jer tengok pasu tu..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...