♥KONICHIWA ☻-☻ WELCOME to blog ☆*♥L@dy @yU♥*☆

Monday, July 23, 2012

♥ Ramadhan Yang Terindah ♥

Alhamdulliah dah masuk hari ke 3 kiter berpuasa kan...weols warga bumi sakura ni berpuasa -+16 hours sama macam last years...sangat mencabar sebab weather yang terlalu panas BUT since dah start puasa until now syukur sangat terasa sangat sejuk...weather cloudy jer tengah hari ni maybe start panas balik. Selalu berbuka sure cari air dulu...minum sangat kembung perut makan tak layan sangat. Kali ni ai ngan darl berbuka terus makan nasi...air tue minum last hahaha sebab tak dahaga. Mata ai dah jadi panda sebab tunggu sampai subuh baru tidur...subuh around 2.58am so makin hari makin lewat seminit gituew.


Puasa last year memang ai tak makan kat luar langsung...sepanjang sebulan ai ryori/masak sendiri. Kali ni ada plan nak makan kat kedai pakistan nanti sebab terjah beli sosej hari tue nampak dia tambah new menu yang nampak macam super yummy ngeee. Kali ni sempat puasa 8 days with darl before ai puasa kat tanah melayu nanti....sedeyyyy but same time happy sebab dah 3 years tak terjah PARAM *bamok lagi ai balik nanti ngeee*. Ikutkan ini kali ke 4 ai puasa & raya di perantauan but tahun 2009 ai balik operate tangan so sempat raya & puasa kat mesia. During ramadhan di sini ai memang HARAMkan dengar lagu raya...seriously hati saju sure nak nangessss bila dengar lagu² raya tue....terutama lagu SUDIRMAN tue uwaaaaaaa....kali ni ok oke sebab boleh balik beraya lalalala.


Juadah berbuka pun darl dah pesen awal² jangan bazir ryori banyak²...sebab dia tahu bini dia ni if ryori suka hati jer tengok² penuh meja, yang nak makan weols 3 beranak jer. Yalah puasa ni tekak ni semua teringin nak makan rite??? *amalan syaitonnnn ni *  nak beli tak der jual so kena masak sendiri la jawabnyer.


ni menu hari pertama...buat nasi carrot + ayam masak merah +acar mentah..desert buah melaka, jely matcha & blueberry cheese tart. hat nasi carrot tue ai sagat kecil sangat kot ituew sebab tak berapa nak nampak.


ni plak menu semalam buat nasi ayam penyet ngan kuih lopez jer *dasar pemalas khen*


clap clap clap sebab 1st time try buat kuih lopez terus menjadi...pujian dari darl auwwwww terharu sebab jadi hahaha *cross finger* saja buat bentuk bear...*uols perasan tak bentuk tue??* ada buat bentuk love jugak but tak sempat nak snap dah lincin si adam ni makan nangessss 。。。。。tak berapa best sebab kelapa parut tue tak fresh macam kat mesia...ni beli kat baticrom hat frozen jer uols...kena goreng sket nak hilangkan bau tue. (´-`) 。。。。


Orang cakap rezeki bulan puasa ni 2 orang kawan nihonjin kasi weols buah-buahan & vegetable..........ありがとう minna san. Really appreciate  ♥♥♥♥♥


dapat jangung + suika...ni boleh buat stok desert berbuka then ada tomato yang sangat amaii/sweet fresh from ladang gituew sebab dia tanam sendiri.










35 comments:

::EIDA:: said...

Yummeeeh !!

Mrs.Yana @ K.M & B.U.M.P said...

hujan batu di negeri orang, negeri sendiri tetap di hati kan :)

ieda said...

eh dik
kuih lopis tuu bukanm juadah malas2 lagi dikk .. terbaik nie .. akk kalau kuih2 nie beli ajoo .. x rajin buek huhuh

ari nie baru plan nak buat sardin rols .. kalau jadi lahh ;))

sudipVSsenduk said...

amboi rajinnya! macam2 juadah, sedap2 pulak tu... ni terlebih rajin namanya

Tentang Kita said...

wah sedapnya....rasanya sgt berbaloi klu masak sendiri juadah tuk berbuka...tp mcm saya yg bekerja nie...smpai umah pun dah nak masuk waktu maghrib...

Kesuma Angsana said...

wah jauh2 mcm tu pown leh makan menu malaysia yek! tulah untungnyer bila pandai masak hehehe

MizzTina said...

buah² nmpk fresh la..

❤Kamsiah❤ said...

kesiannnn...takde bazar ramadan utk tunjuk2 kan hehe...rajinnya ayu...complete...siap ada desert lagi...

Eey said...

Kalau mcm ni, x perlu pegi bazar ramadhan lagi. Masak sendiri confirm sedap.
:p

ct kektus said...

akak, ni fist time tau kite dengar PARAM tu. hikhik

tu lopes ke. kite ingat buah melaka jugak. tapi pelik kenapa ada kuah. bila baca baru tahu. itu lopes. hehee

yatie chomeyl said...

mesti u olls dh siap packing kan, xsabar2 nk blk beraya dgn baju rizalman ehehe

Lyaa Suriany said...

AKK
share recipe ayam penyet versi akk pelisss

lieyalatif said...

tapi kan sis...lagi elok mcm sis ni masak sendiri...cantik n sedap lak tu...kene dengan piawaian tekak sendiri...kat param ni mmg la mcm2 tapi tu laa kene pandai tgk kedai...takut dpt yg tak sedap...mcm lieya sendiri penah beli murtabak...mkn2 tgk basi...nampak no jual yg semalam punye...teruk kan.....

ape2 pun, selamat kembali ke malaysia sis.....takde nye gemok...sure maitain slim ajek u sis....

Asrul "iLham" Sany said...

pos ar kat mesia...muahahahaha

Hanis MY said...

pos sket kuih lopez tu..mana der dasar femalas, dasar kerajinan sungguh u masak beb!

Asmara said...

Balik nanti boleh relax x yah masak beriyer dah. Cuci tgn je kan. Hehe.. Eh nape beli kelapa parut frozen? Beli yg kering tu je pastu letak susu panas/air panas elok je jd kelapa parut yg basah. Lg senang! ;)

Sherwieyna Muzzawer said...

Sedapnyaaaaaa!

happyichigo♥ said...

oh woooow sedapnye terliur nye..air liur berjela-jela keluar ni..hahahhaha, jgn marah lady ayu..
keep sharing apa yg ayu masak untuk buka puasa ya..very inspiring!!

mama aryan said...

sedap kuih lopez tu..teringat lak yg arwah mak buat sedapp sgt..

et said...

salam ramadhan ayu
sedapnyer menu
boleh buat idea untuk hari ni

anyway tajuk ntry kita tersama plak hari ni..hahaha

Aju Mohit said...

Ayu, walaupun malas menunya tetap superb hihi

ღKekunangpelangiღ said...

Ustaz kami cakap kan, upload gambar-gambar makanan ni makruh.

Tengok, sekarang ni kami dah lapar. Tolong poskan sini bole? :P

kasihredha said...

perasan2 btuk bear :)
rajin lah tu....sgt2 rajin.
semua menunya buat akak teringin je :)

jemarisuri said...

ryori gak yg sedap kan...hehe..
js jugak ari pertama dh mkn kedai..terliur ikan bakaq...nk bakaq sendiri tak brapa rajin...hehe

FnF Simple Life said...

Tu diaaa... menu iftar tiap2 hari best2...nasi carrot, nasi ayam penyet... kuih lopes lagi tuuu... ni sume menu orang rajin tauuu... last year tak penah iftar kat luar...fuh dasyat tu... tertunggu2 menu seterusnya lagi 4 hari kan... nasi arab, nasi dagang, err...apa lagi ek...ehehehe ;)

lizz said...

ermm sedapnyer...macam2 ader semuanyer best2...nanti nak try la buat nasi carrot tu...

CIK Y O N G said...

huaaa.. nanges cik yong tengok menu.

sitiezahim said...

banyak camtu, tak simpe la tu ayu hehehe...btw mesti tengah bunga2 kan hati u..apapon selamat dipermudahkan balik bercuti di msia..selamat beraya, maaf atas salah silap ek...

AzuraFazil DIN said...

xleh byg kan cmner berpuasa kt tmpt org ... sure rs lain kan .. dgn cuaca nye , timing nya..

nn lylyn said...

okla..sedap tu ^^ slmt bpuasa..

Juliet_iRa~" said...

k.ayu..sedap okay..hehehhee :p

banyak tu desert..hikhikhik..k.ayu mmg superb :)

pss : ira mn reti main gitar..haha..bukan akustik la k.ayu..hukhuk

LYAfrina said...

salam ramadhan

wah..sedap2 menu nyer..

Mishter Izwän said...

nasib baik BW time mlm. kalau siang2. msti dugaan :D
hidangan yang menarik lahhh

Aziela said...

Wahh....next week balik Mesia ekkk...

izz iizza said...

nyumm..nyumm..sedp-sedap..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...