♥KONICHIWA ☻-☻ WELCOME to blog ☆*♥L@dy @yU♥*☆

Friday, April 13, 2012

♥ Beza Sekolah Kat 日本 ♥

AsSalam di hari Jumaat yang mulia, weather sangat elok hari ni....alhamdulliah. N3 hari ni berkisar tentang gakko aka sekolah *cewahh ayat macam nak buat karangan SPM plak...ouch!* Since Adam masuk kat youchinen / kindergarten pun banyak beza ngan tadika kat Mesia then bila dia masuk shogakko / sek rendah pun sama gak. Banyak perbezaan terutama dari segi bahasa *memang la tak kan nak cakap melayu plak khen ngeee*.


Perbezaan pertama ialah kat gakko tak der uniform mean budak² ni pakai baju biasa macam negara omputih tue.  Uniform cuma ada lepas theyols masuk form 1 aka sekolah men rendah ...if uols tengok dalam Jdrama uniform yang kawaii² tue macam tue la.


Yang keduanya tak dibenarkan naik basikal, bus or motor gi gakko even di hantar oleh parents for safety, selalunya budak² ni akan ada group senpai / senior yang akan jadi ketua theyols bawa pergi dan balik ke gakko. Senpai selalunya darjah 6 but ikut gak route jalan tue. So tak boleh pilih sekolah yang jauh sebab kena jalan kaki. Situasi keta parking berderet² masa balik kat gakko macam tak Mesia tak ada kat sini. Selalunya jalan kat gakko ada time yang keta di nasihatkan kat lalu waktu sebab budak² pergi & balik.


Kat sini banyak sungguh bag yang kena beli...bag untuk bento/bekal, kasut, buku etc. But macam ni lebih sistematik gituew...kiter selalu boh dalam plastic bag rite ngeeee ??? Wajib beli umbrella juga selalu nya tinggal kat gakko if weather elok.  


antara bag yang kena beli...semua ada function nyer yang sendiri...ni half dah letak kat shogakko. Yang pic sebelah kanan tue set waktu makan....kain alas meja, handkerchief, kain lap meja lepas makan etc....wajib gosok gigi lepas makan...so kena ada cup ngan toothbrush juga.


Nasib baik la buku text kat sini semuanyer nipis² jer....



Pencil box plak selalunya kat gakko sensei dah cakap berapa batang pencil kena ada. Tak boleh bawa lebih...

kena guna pencil jenis 2B jer....dan wajib ada sebatang pencil color merah tue.


 Sebab baru ichi nen se / darjah satu so kat bag cover depan kena letak cover kuning tue....num 8 kat bawah tue untuk group jalan kaki dia....yang sebelah kanan tue alat white color fungsinya macam alarm keta bunyi...so if ada stranger yang datang rasa danger so kena tarik benda tue so akan kuar bunyi kuat. Alarm tue yang weols beli kebetulan yang shogakko kasi tak bunyi plak hari tue.




Setiap sesi class yang nak bertukar sensei or subjek ada break selama 10 minute....benda ni tak de kat Mesia rite selalunya belajar non stop kecuali waktu rehat. Then kat sini dapat susu..that why budak² sini cepat tinggi dan besar...jangan bayang orang jepun pendek² yer uols...yang pendek maybe orang tua² now thyeols lagi tinggi dari orang mesia taw. 


Kat sini if tak boleh gi gakko sebab demam etc kena kasi note or bagitahu kat group senpai so nanti senpai tu bagitahu kat sensei. Rasanya ituew jer yang ai ingat kot...ada yang kurang lagi rasanya... nanti sure ada tomodachi yang tambah kan bab ni.


Ai also have task yang kena buat untuk sebulan ni....kena buat rotation ngan okasan/mama dalam group number 8 jalan kaki tue. Setiap hari kena gi gakko tunggu theyols balik then bawa balik ngan yellow flag *auwww terasa macam jadi tour guide plak ngeee.....lambaian diva tetiba jer DUSH over oke* first experience gituew. So tak boleh lazy dah lepas ni....today is my turn wootz wootz!


yellow flag yang kawaii kihkihkih.


ready go to school. 












35 comments:

nyonyacyber said...

ya rabbi.. sangat sistematik kan! aku suka! kalau kat m'sia kena buat mcm tu aku rasa ada la yg buat perhimpunan membantah besar2an ni sbb kena beli mcm2 beg gitu hahaha.. tp serius sgt bagus kan.. dan safety tu amat2 terjaga..

azam said...

bestnya...rajin² sekolah ye

Aju Mohit said...

Mmg byk bezanya kan Ayu, rehat 10 min for each subject tu pon bagus jugak kan

mizzkechique said...

bagus btl sistem theyols kann.. klu la mesia mcm tu..

Aziela said...

Bukan sistem sekolah jer, segala2nya ada sistem yang bagus di Jepun. Aisshh..Adam San nie kan kalau bergambar, senyumnya happyyy jer nampak. Kita yang menengok pun ikut happy. Banyak pahala dia dapat...

ieda said...

uishh banyak ..
tapi memang sistematik lah
kalau anak ramai huhu nangis
sure ada yg cicir huhuhu

Hanamiko Sakura said...

nihon so sistematik.. nak bawak sistem tu kat mesia, mesti ada yang banyak songeh.. hehe.. btw, adam-kun gambatte.. belajar bersungguh-sungguh tau ..

hazila said...

Detail betul kan. Mereka punya tahap disiplin yg tinggi. Entahlah bila kita kat sini boleh jadi seperti mereka.

yatie chomeyl said...

i like....nti kalau i jd menteri pendidikan, i nk buat ni jugak kat msia *berangan* hahaha

Anum said...

ada kebaikan sistem cm nie kan

Teratak Hami said...

Memang sistematik sistem perbelajaran kat sana. Mmg ala-ala sekolah omputih / sek private. Tengok anak2 M'sia gie sekolah, tak cukup tangan dan bahu nak pikul beg berat2. Nak tinggal kat gakkou, lagi ler tak selamat.

Asmara said...

eh sama yellow flag anpanman yg batrisya dapat. tp buat main dlm rumh je. hehe..
yg alarm tu mmg patut jual kat msia, sgt berguna utk bdk2 sekolah. ladies pun boleh pakai, msia kan tk selamat. eceh..

@tune® said...

nak beli la alarm tu!
hahaha

Cik TeN10 said...

Ahaahh kat jepun ni mmg semuanya sistematik dan memudahkan..even kdg2 tu rsa mcm leceh kan tp sume tu adalah utk kemudahan semua org jgak..bagus kan sbb diorg leh ikut semua rules.. Wahhh sambil jalan kibar2 bendera kuning tu ehh.. I tgah imagine ni akak tgah kibarkan bendera kuning tu..hahahah

LYAfrina said...

bgus cara pdidikan dia org kan... sampai ke keselamatn pon diambil kira kan..

sabar dubai said...

kak ayu..beg skolag budak2 ni mahal gilerr kan...dkt ribu riban..tp jgn terkejut...beg makanan beg buku semua tuh kite ade beli bwk balik msia..sbb kite minat hahahaha

iedchan said...

beshnyeee kecik2 da study obersea..heheh

sitiezahim said...

hahahahha yg las, part ayu kene jadi tourist guide tuh tak tahan...ekekek..
tp betul la sini pon ada gap tp tak every subjek..minum susu ari ari..banyak benda msia boleh contoh kan...hehehe

jemarisuri said...

pasti pengalaman yg sukar dilupakan oleh adam bila besar nti kan...


**suka plak baca kisah sekolah kt sana..mcm best je...hihi

imie fatiema © said...

smlm after entry adam masuk skolah,terus tertanya camne agaknya sistem skolah kat sana,so arini dah dpt info tu ngee.

Kamsiah said...

sangat tertarik bab kena berus gigi lps makan tu...kena bawak berus gigi...mendisiplinkan murid2...

mamaNoriz said...

eh eh, ketat tul peraturan ek...smpi kan beg pun di ambil kira...

patutlah rakyat mereka semua berdisplin...

bergaya sungguh dia!

LuN@_aiDi said...

osem ler system derang!! baru btoi, xder
kete berderet2 tunggu depan skool. smpi jem jdnyer=p
senpai dtg amek dkt umh tuh,
pernah baca dlm buku shinchan..igtkan dlm komik jer..hehehe
sangat cumeeii ler yellow flag tuh,
iolls pun rela membawanyer^____^ (sambil buat lambaian diva juge)

Ijah EmoTemo said...

sistem diorg sgt lain dgn kitee.. suka nyaaaaaa!

zaty luvlianncezzz said...

ya Allah,sumpah asa nk gi ovsea. menetap kat sana :)
akan.. satu hari nanti :)

kasihredha said...

akak suka alat putih tu...bila ada stranger boleh terus tarik..
wauuu suka le cara kat sana...sistematik sangat..jauhhhnya kita ketinggalan

Juliet_iRa~" said...

wahh sgt sistematik!

bab rehat 10min n bg susu tu mmg stuju sgt..pttnya mmg kn wat camtu kat malaysia ni..sbb bdk2 ni mn la mampu nak blaja terus2an kan..kena gak rehat..tp sllnya as a teacher mmg bg rest jap b4 smbg kelas..cuma xda dlm sistem je la..

heee comelnya kak ayu bw flag tu tunggu budak2 tu balik sek..hee..dah imagine dah ni..keke ;p

LadyzuL ⎝⏠⏝⏠⎠™ said...

HUIHSSS....sistem dia sangat2 la bagus...

kalau buat kat mesia apa akan terjadi ye?

tapi mcm best ja kan sistem dia...sbb semua org kena disiplin betoi dak?

happyichigo♥ said...

bersistematik supaya kanak-kanak berdisplin...bagus nya..Ada tak parenting book macamna org jepun membesarkan anak? kalau ayu tahu boleh lah share ye!

Azian Elias said...

apa tak berbezanya. dah negara un beza..

Anonymous said...

bagus juga sek cam gini. ada break 10 minute tu penting. w/pun byk subject pun bole belaja dgn tenang je.. kalau ada break cam gitu. so bile study x de la rasa cam tertekan sgt cam kat m'sia ni. suruh belaja pandai2 tapi break xde. omputih pun ada gak buat break cam gini utk tiap subject m/pelajaran. supaya kita bole hadapi setiap m/pljaran tu dgn baik dan tenang.

Jue said...

omai...sgt mnarik sistem pbelajaran sana weh
pastu mcm mn diaorg involve parent
kalau cni, anta anak pskolah cam anta p nursery hehehe

PinQib said...

everything about japan:
one word...
kawaii and very efisyen.. =)

tiefazatie said...

wah..sgt comel!sng je kanak2 nak pergi sklh mcm nie..menarik sgt!

Hanie Dew said...

best giler..aku nak masuk form 1 kat sana boel pakai uniform kawaii..hekhekhekhek..xnak ambik anak angkat ke mama adam..hahahaha..

kalau parents dua dua keje cemana?

ok nak pindah sana la. *packing barang laju laju*.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...