♥KONICHIWA ☻-☻ WELCOME to blog ☆*♥L@dy @yU♥*☆

Thursday, March 8, 2012

♥ いちご&ミルクチーズのババロア / Strawberry & Milk Cheese Bavarois ♥

Hye uols rindunyer lama tak update new n3 dan BW sebab lately memang busy selagi Adam tak habis youchien dan masuk shogakko selagi tue la busy tak habis2 lagi. InshaAllah next week adalah minggu terakhir b4 Adam cuti 春/spring then masuk shogakko, ada 3-4 jenis barang2 kecil untuk Adam yang belum di beli. Keja weols every weekend gi shopping barang kat si Adam ni jer so memang tak sia-sia saving 10man hanya untuk masuk shogakko now dah beli almost 95% setel dah guna 5man.


Hari ni baru teringat yang ai promise kat Mimi nak kasi recipe  いちご&ミルクチーズのババロア / Strawberry & Milk Cheese Bavarois nie. Actually ai buat desert ni last month tapi lupa plak nak letak kat sini. Recipe ni ai ambil kat 5 sweets recipe berkaitan ngan cheese, di sebabkan dalam words kanji maka harus darl kena translate everything kat ai dulu....harapkan ai cuma paham sikit2 jer kanji kat sini...now still learn sebab darl dah beli buku suruh belajar kanji...nangesss tak suka hikhik. If guna computer cepatla kat keyboard ada untuk words kanji...if nak tulis seriyess lambat si Adam laju lagi.


 いちご&ミルクチーズのババロア yang agak comot tapi yummy sangat ngeeeee sesuwei untuk suka2 tambahan lebihan lemak di badan DUSH!



Ingredients::

イチゴ/ strawberry                       6-7 biji
クリームチーズ/cream cheese      225g
砂糖/ gula                                    70g
ヨーグルト/yogurt                         180g
レモン汁/lemon juice                     5ml
gelatin powder                               4g
生クリーム-whipping/raw cream    100ml
水/water                                       20ml


*untuk gelatin masukkan serbuk ke dalam bekas kemudian campurkan air kemudian biarkan. 

Hiasan::
Strawberry
whipping cream 
kacang


Method::

1. いちご/ strawberry di blander / di tumbuk hingga hancur sehingga jadi jem (jangan mix ngan air)
2. クリームチーズ/cream cheese di pukul sehingga kembang.
3. Masukkan gula kemudian kacau sehingga hancur, seterusnya masukkan yougurt, lemon juice, whip cream kacau sehingga sebati dan masukkan serbuk gelatin tadi.
4. Bahagi suku aduanan untuk di campur dengan strawberry yang di blander tadi.



5. Sediakan bekas untuk di masukkan cream cheese tadi kepada beberapa bekas.
6. Letakkan cream cheese sebanyak 1 sudip kecil kemudian letakkan dalam fridge selama 10 minit kemudian letakkan campuran strawberry tadi 1 sudu besar kemudian letakkan dalam fridge selama 10 minit Ulang same step if tak buat berbelang-belang but make sure aduanan cukup. Jika mahu hanya selapis layer strawberry macam ai buat tue lapisan cream cheese yang terakhir ituew kena letak dalam fridge selama sejam.


7. Hiasan ikut kegemaran hati uols ngeeee. 

sepatutnyer akan jadi gini....tapi yang ai buat tercomot kat layer いちご ituew.....sorry pic tak berapa clear sebab snap guna iPhone terus kat buku ituew *___^



*make sure gelatin di sukat ngan betul sebab yang ai buat ni gelatin tak berapa cukup untuk layer いちご/strawberry then bila letak cream cheese kat atas tak sempat nak keras so jadi comot gituew & don`t mix ngan air * Sorry la uols ayat tunggang langgang hikhik....sebab darl translate kat buku ni kasi paham jer.  











29 comments:

Anum said...

wow sedapnya sis

Muhammad Saiazuan Norhalik said...

looookkkkksoooooyummyyyyyyyyyy~ :D

Aisha mimi said...

yummy..TQ soooo much..aku da save dlm email..wallahhh..leh try nanti...

azam said...

yum²....sedap ni...nanti belanja kitaorang ye....

Teratak Hami said...

Sedapnya !!! Pos skit kat sini

yatie chomeyl said...

nampak osyii nak try. gelatin tu campur dgn air panas ke air suam ke or air sejuk je? then biarkan xyah kacau2 dgn sudu pun eh?

Aziela said...

uishhh...rajin betullah ayu nie...

lieyalatif said...

mane ade comot sis...cantik jek lieya tgk....terase2 kat tekak ni hah manis strawberi....

sabar kagawa japan said...

kak ayuuuuuuuuuuu waaaa ade dessert.... kite ni da siap kuarkan strawberry nk buat dessert mcm mengancam plak resepi ni..bile tgk cheese..ala kene tgu lepas sabtu br leh buat hehee....oishisou..

Cik Rose Cute said...

nampak sedap...camna nak tengok resepi tak faham hihihi

aanie said...

nampak macam sangat best hokay....:)

Hanis MY said...

yummylicious, ini yg u buat masa g new year tu hari ke yg lain beb?

Munnafendy said...

tu dia....buatkan buleh????? hehe

jemarisuri said...

hurmmm...sedapnya...hihi

Nur Hafiqa Ismail said...

sedapnyerrrr!!

Jue said...

wah nmpk sdap beb
hanie tgk ni mesti tliur abis punyalah haha

sudipVSsenduk said...

alahai sedapnya nampak! halus je lalu di tekak...

LadyzuL ⎝⏠⏝⏠⎠™ said...

huihsss,,,daku tergudaaa...

Asrul "iLham" Sany said...

curlast... buat saya lapar..hahhaa

シャイマ said...

sedapnyeeee.terliur! gelatin guna brand ape eh?and nampak sng buat. tak penah beli gelatin kat sini.

ijayuji said...

Salam ayuu!!! hugs ketat2! winduuuuuuu!!! eeeeee..sedapnyerrrr! sini pun musim ichigo SIAM :D nanti nk cuba buat jugaklah! mcm best pulak, suke dessert2 gini :D ayu sihat?

Hanie Dew said...

i lllooovveee dessert. walaweh macam senang je. kalau tak jadi aku buat ni nanges.

ainnoraini said...

nnpk sedap..tapi nak buat tu entah bila la agaknya..kakain la tuu..terlebih rajinkann..

YONG JIAO XIU said...

sedapnya!!!nak!nak! tp mls buat.hehehe. ayu buka kedai lah kat sana, grenti laku sebab mknan halal. amacam idea?

Asmara said...

wah sedap ni, tengok resepi mcm yg selalu buat tu guna gelatin je x pyh masak. tp biasa letak base biskut nnti tak muak sgt mkn cheese saja gitu. cantik kene hias mcm tu. :)

Fatin Mraz said...

mm.. nmpk sedap..

sitiezahim said...

bes nye..suke makan desert tak peduli la lemak ke ape..hehehehhe

ajumohit said...

Owh memang sedap, bilalah nk try ni hihi

happyichigo♥ said...

omg nampak sedap laah..oishisooo!! resepi nye nampak mudah..boleh try ni...kat mesia stoberi masam...kene le beli stoberi korea klu nak manis...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...