♥KONICHIWA ☻-☻ WELCOME to blog ☆*♥L@dy @yU♥*☆

Tuesday, January 31, 2012

♥ Yang H-A-R-A-M ♥

Rasanya ramai tomodachi kat nihon dah sedia maklum tentang info terbaru berkaitan ngan benda yang haram yang tak boleh di makan...last week ramai dah update special thanx to page AMIR yang update tentang app Halal Japan  kat iPhone sangat membantu then ai panjangkan kat sini plak andai ada yang mahu holiday or conference kat nihon boleh gunakan ini sebagai reference. Link tue uols yang guna iPhone & iPada boleh install sebab free...if yang tak ada iphone etc ai dah snap pics hope membantu la....snap thru iPhone so pics x berapa nak clear.


Masa memula tengok list tue ai terkejut opocottt sakit hati pun ada sebab bab air tue ai dah minum berbotol-botol baru tahu haram...sigh. (malu nak bagitahu pernah terminum sebab reality memang gituew ...tak baik tipu dosa uwaa dan ai percaya ramai kena same case macam ai ni base on comment kt fb) Darl ai study kat nihon tahun 2000-2004 then dia tahu list yang mana haram dan haram but nihonjin ni selalu update ingredient after that dia dah back for good ke Mesia. So bila weols back to nihon darl still belive list lama yang dia guna dulu yang buat weols confuse part EMULSIFIER ( 乳化剤 ) jer sebab ada yang from animals dan ada from vegetables so kat label mana letak 乳化剤 tue from apa kecuali call company yang buat tue tanya detail so bab ni ai tak salahkan darl sebab dulu waktu dia study air yang minum tue still tak haram lagi. So kesimpulannya air yang letak susu ni jangan minum la....sobs sangat...yang lain alhamdulliah tak pernah weols telan kecuali milk tea jer nangessss hentak kaki kuat-kuat.










Ini lah  60 item yang HARAM di makan nak detail about halal haram kat app tue memang ada detail. Memang sangat bagus sapa yang buat app ni...semoga Allah merahmati uols inshaAllah. Yang baik datang dariNYA yang buruk dari diri ai sendiri. Maybe ada kopitiam kat Mesia yang coffee nyer haram ai rasa same reason ngan yang ni juga kot...so be careful uols. Sharing is caring katanya ngeee @_@









42 comments:

azam said...

susah juga kan??......kat malaysia pun sama dah sekarang...ada logo halal tapi bila check ada juga yang ada unsur² khinzir dalamnya.....

lieyalatif said...

wah....bagus info ni sis...senang laa sape2 yg dok sane atau pun plan nak bercuti kat sane....

tu le sis, kat malaysia sendiri pun skrang kene extra hati2...dah byk kes sis pasal halal haram nie.....takut plak...

Aziela said...

yg kat sana tu dah tentu2lah kena careful, kat mesia nie, brg2 kat Jusco tu pun kena hati2 gak...sebab bnyk yg dari sana gak kan...

Hanamiko Sakura said...

gulp !
kadang2 kena berhati2 juga... tak kira di mana2 kita berada... yang halal tak semestinya halal...

Cik TeN10 said...

ohh psal application ni dgr ceritanya sorang students dari Kyusyu buat ni sebagai research dia.. alhamdulillah hasil dari reserach dia dpt memberi faedah dan manfaat kepada kita semua yg muslim ni.. :)

dalam banyak2 ni yg penah i telan adalah yogurt dengan milk tea.. huhu

lagi satu kena hati2 ialah roti..

LadyzuL ⎝⏠⏝⏠⎠™ said...

tak pa lah ayu...masa dulu kita tak tau nak buat mcmana...skg kira dah tau...hati2 lah dik...

Kamalia said...

ok,nasib baik ai tak minum milk tea..gulp,kirin milk tea tu selalu budak2 ni minum..now ai tak tau diaorg minum lagi tak...anyway, tq dear for sharing this info..
kdg2 ai tengok gak kat SERIJAYA Indonesianye FB, tapi tak semua yang dia kata boleh tu budak AMIR kata boleh gak..ikut pahaman masing2 kekdahnyakan..

yatie chomeyl said...

arigatou ayu, share pasal apps ni..I baru tahu je. nanti nak install gak kat ipong

LinChan said...

Tq for sharing ayu.. Gulpppp ada gak yg selama ni i makan..

hazila said...

Bagus juga ada yg ambil tanggungjawab nak buat research cam ni. betul tu, walau ada logo halal, tapi belum tentu 100% halal.

aanie said...

risau bab2 mkn ni....
skrg dah x berani nak masuk kopitiam...

Anum said...

ye la susah kan sekarang
x silap anum kat malaysia pun cm tue

laskar pelangi said...

wow!
banyak jugak list yang tak halal.nasib ada yg prihatin:)

アヌムちゃん said...

mmg bgus kan app ni.huhuuu

tini said...

owhh segala cafe latte dan rakan2nya i siap buat stock dulu kt rmh..huhuhuhuu

cik norai said...

bagus sangat kat ada app ni....

Fatin Mraz said...

itu lah kan.. ada tanda halal, pun belum tentu halal..

BABY(MAMA AMANA&ARIEF) said...

kat sini pun kekadang dah confused haram ke halal lagila kat sana

Asmara said...

sila percaya ai x penah minum milk tea nihon. hehe.. biasa beli air buah je. tp byk2 tu mmg ada yg penah mkn, eskrem meiji coklat tu hwaa.. mencik! ini byk dah ada kat website junjungbuih. sejak dtg nihon dulu mmg refer kat junjungbuih je. tp bagus kan bdk yg buat ni app. ni. sama2 membantu sesama muslim. :)

Teratak Hami said...

Akak dah byk telan :(

kasihredha said...

kat Msia pun akak confuse mana halal & haram...kalau dah was2 x leh makan lah kan :)

Hanis MY said...

waa banyak pulak jenis milk tea, ingtkan yg link iryd bg tu je, fuhh selamat yg len tak makan, meiji tu pun vanilla sebab tak suka coklat... uwaaa dah takleh minum nilk tea...

Hanie Dew said...

banyak jugak tu. haiihhh..coffee coffee tu menggiurkan. hahahha..

susah jugak nak hidup kat negara org ni. serba serbi kene berhati hati.

good for those who can have the app. android xde pun.

Hanie Dew said...

cuti nnt kalau terlalu KL singgah la. kalau time keje terlalu tu roger kitrg bole jumpe lady ayu yang vogi de vasss.

ieda said...

uishh susah juga nie
kalau akak mauu fenin
tapi macam adik x perkan .. sbb dah biasa soo memang kena aware ;)

YONG JIAO XIU said...

hurm buat sendiri je nti ayu, puas hati, sebab tahu bahan dia. selamat ada org gtau kan. klo tak, sampai kesudah tak tau.
now kita pun blh buat eskrem sdiri, pakai blender saja, blender semua 7bhn tu n letak dlm freezer.
kek lagi la ayu dah terer. so suma no prob dah.
n lucky me, i don't like coffee.

zuwaidah said...

susah jugak kan, tapi kalau dah ada info mcm ni, mudah sikit kan. moga2 dipermudahkan.

ajumohit said...

Semoga dgn Ada application ni dpt mbntu kita menjaga pemakanan Kita kan, takpe tak tahu kan Ayu, dah tahu Kita elakkan

هانيم إرشاد said...

thanks share :)
so, pas ney kena berhati-2 laa :)

Ida,Japan said...

alamak!!! dh ada yg dh lama telan masuk tekak huhuuu....cthnya yogurt perisa buah meiji tu..adehh! mekasih ayu di atas info ini....

CIK JATT said...

duduk kat negara orang mesti nak kena jaga bab2 ni kan. untung u ada list ni. senang nak jaga lepas nih. haishhh...milk tea pun in the list.

CIK JATT said...

eehh, by the way, raya u balik sini ker. bolela jumpa yer.i raya this year tak tau lagi turn mana, tapi both area utara pun:)

LYAfrina said...

waaaaa... banyakkkkkk...
tp lya klo y nmpak tulisan cina tu..mmg xkan beli.. tp apahal msti tgk label..kalo ragu2..baik jgn beli kan

Martika Diyana said...

wahhh tq so much for the info..
kite mmg jarang beli mnda ade tulisan pepelik sket neh.. tapi kalau ade member beli n kite makan sedap, lepas tu nak lagi.. kne lebih hati2 lepas neh.. :)

aleen aiden said...

hee, yang dah TER tu nak buat camana kak..memang takleh nak reverse dah. takpelah,kite pandang kedepan.huu

Papa Mifz said...

bagus siapa yg sediakan list/app tuh kan...lain kali boleh lebih berhati-hati...

E-na Lovely Kitchen said...

ni la cabaran hidup di rantauan kan...semua makanan luar nak kena cek betul2 ingredientsnya...

ayu balik mesia tak thn ni..

farmys said...

memang susah nk cari benda2 yang betul2 halal kalau kat negara org kan.. kat m'sia ni pun nak makan kena hati gak.. inikan pulak kat jepun..

PinQib said...

adat dok ngara orang.. mase ni la nak kutep pengalaman betapa mencabarnya nak makan... benda halal.. bg saya la.. akak x pe da proo.. hikhik

sudipVSsenduk said...

fish flakes produk dr jepun yg letak atas takoyaki tu halal ke? :(

Juliet_iRa~" said...

liptonnnnnnnn??

y ada susu je la ek kak ayu?

annshana0706 said...

huhu banyak nyer yang haram ... TT^TT

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...