♥KONICHIWA ☻-☻ WELCOME to blog ☆*♥L@dy @yU♥*☆

Tuesday, January 10, 2012

♥ B.O.T.A.K ♥

Lately rambut ai banyak gugur bak daun yang berguguran di musim luruh cewahhhh hahaha.
2 hari tak vacuum kat umah dah penuh ngan rambut ai macam seminggu punya hasil ituew belum masuk kat bathroom lagi...uwaaaa stress mak tengok nyah!


Owh banyak factor penyumbang kepada rambut gugur ni....best option ai nak botak jer kepala ni...so hope lepas ni rambut yang tumbuh ituew much better. But since dah kawen ni setiap inci tubuh semua milik sang somi so bila di tanya kat darl permission nak botak kan kepala dia bantai gelak tak hingat donia. Last answer dame aka TAK BOLEH uwaaa nangesss. Siap si adam sokong tak mau mama nya botak ...haiya tak kesampaian hajat di hati. Ader ker gurl yang suka botak ekkk....rasanya ai jer kot hahaha DUSH! Sebab rambut ituew mahkota seorang wanita rite. So terpaksa tukar plan nak potong rambut pendek la nanti.


Dulu masa muda remaja ai tak pernah berambut pendek sebab rasa macam tak sesuwei jer uols...rambut ai semua paras pinggang lurus guna jari pun boley gituew....auwwww! But now really uncomfortable suka yg simple jer....senang jaga dan if rambut pendek bila cuci senang kering sebab ai tak suka guna hair dryer bila nak keringkan rambut so biar dia kering original gituew! Dulu jangan mimpi darl nak kasi potong rambut pendek sebab dia memamg suka ai rambut panjang....nampak ayu katanyer...suka di belai2 rambut ituew....ouch terover plak GEDIZZZ! but since dah bertudung ni nak jaga rambut panjang agak sukar...!


demi more & natalie portman pernah botak gak for movie...bayangkan if theyols tak makeup apa jadi ekk...scary gak ek nak bayang....rasa darl dah bayang kot bini dia botak macam mana!


So uols ada solution or tips nak kurangkan rambut gugur tak????







42 comments:

Anum said...

apa tip ek.. rambut anum pun banyak gugur

Juwita Jamaludin said...

Salam ayu.. Tak tahu petua apa.. Kalau ada nanti share te.. Betul la takkan nak botak kot.. Hihihi tak comey..:)

diana said...

potomg paras2 bahu cukup2 untuk ikat sudah la..
nak botok rasanya tak bagus jugak..kan??dah suami tak bagi...
saya pun rambut gugur..
lepas keringkan rambut saya ikat je la tak bagi jatuh ke lantai..

lieyalatif said...

biar betul sis nak botak heeheheh...mau tekujat org sekeliling kan heheehehe....

lieya ni pun same sis....mase tu baby baru pandai menyembur..seb baik skrang dah kurang dah.....legaaaa...

mizzkechique said...

rmbut sy pun byk gugur.. jom uols potong pendek, kasi comel ckit muka ni.. :)

Aziela said...

Sama jugak...uwaaaa..... Lantai rumah tu x sah kalau x der rambut kita....

YONG JIAO XIU said...

hurm pernah ckp tak yg yong pernah botakkan rambut kat ayu ya? hehe tp i was one of them yg botakkan kepala tahun 2010 dulu.mmg best sgt la, tuala pun tak basah sebab rambut takdak kan,shampoo?haha mmg tahap hape jimatnya.pastu takde klemumur pun. pastu tak pyh sikat dah. lagipun dlm tudung kan,so tak rasa malu pun. blk kg pun selamba je gan suma org kat umah nenek.hehe. bilik pun tak bersepah gan rambut. mmg byk faedah dah kebaikan lah.siap ada cousin yg meniru lagi. hahaha.
pastu bila dah pjg, hujung tahun br ni, 28.12.11 potong pendek saja,sebab mak tak kasi dah botakkan rambut.
ayu grenti tak dpt cz dah ada hubby.hehe.(ayat cm nak kasi jeles)hahaha

Ijah EmoTemo said...

Erk ... aiols pun keguguran rambut jgk kdg2 ni. Nangis sgt tau!

Asmara said...

tukar shampoo? rmbut pendek senang urus, lg bertudung. biasa kalau keguguran bila ada bby org kata budak suka menyembur. ekeke.. padahal kurang kalsium sbb bdk minum susu bdn kan. kalau jumpa tip war2kan ye. boleh share. :D

Zana Adieyza said...

zana pun ada masalah rambut gugur.. tp now nampak mcm dah kurang cikit.. zana guna syampoo himalaya.. setakat ni ok lah.. husband pun dah kata banyak anak rambut zana yg tumbuh..

zana mmg dh x guna hair dryer lepas rmbut gugur.. zana biarkan rambut tu kering sendiri.. guna tuala utk keringkan rambut pun x berapa elok sebenarnya..

tu jerlah tips dr zana.. hope dpt membantu..

Asrul "iLham" Sany said...

mak sy cakap guna santan... rambut jd kuat n bau wangiii :D

Kamalia said...

ai punsama tau. bila sapu sampah tu, rambut ai je dah boleh buat wig.tensenmak nok..haha
nnt daha de tips share ye..

aanie said...

huhu..sama la kita...rambut gugur x hengat donia....sedih tgh rambut berguguran itew....

mcm zana kat atas tu ckp...pakai syampu himalaya...ok dah..x byk yg gugur...tp rambut berbuah la pulak...huhu...

So Shy Lady said...

akk pun gugur jugak tp rsnya dlm jum yg normal


akk baru amalkn pkai extra virgin olive oil.. sbulan skali pkai sntan. mcm best pulak rsnya

LadyzuL ⎝⏠⏝⏠⎠™ said...

huihs...sgt2 tak ayu la bila botak ni cek oii..

ala setakat potong bg pendek dah la kot...

Aisha mimi said...

menskotkan sgt aih nak botak..mau pg2 tgok ang dah menjerit satu rumah ingt alien mana laa..wakakakaka

yana-feehily said...

susah kan rambut gugur ni. tapi pakar kata klu gugur 100 helai sehari itu normal. tapi kita la naik takut plk..huhu

Syaima' said...

takde petua! tapi mmg kalau pendek kurang gugur kot dari panjang.good luck!

Amie said...

potong pendk Ayu sebab kalau rambut panjang banyak nak bekalkan 'makanan' padanya...

ajumohit said...

samalah ayu, kalau mandi tu dalam bilik air tu penuh rambut kita jek, rasanya kene pendekkan skit kot rambut ni

Liza said...

sama la kita ayu...kat umah akak ni kalau xde rambut atas lantai mmg xsah....ssh betul kan..

anie,Nagoya said...

sekom Ayu.awww....langsir baru.suki yo.kakoi.terkedu kejap bila masuk sini.sib baik tak tercabut nyawa.

hehe....rindu pada ayu n selamat tahun baru.apa azam?oh!!!...jgn habak nak turunkn berat bdn.ai stress...maka stress tu le akan wat rambut akan berguguran.hehe...

rambut kkanie pun byk gugur.lagi2 kalo stress.takut nak basuh rambut.tak basuh.kepam lak.izinkn ai nak komen pnjng ya.dah lama tak cot..cet..ni

ada satu kaedah jpn, masa kita nak basuh rambut tu, buat buih dari syampoo.baru kita letak kat kepala.n wat urutan yg lembut pada kulit pala.kalo ada berus tuk basuh rambut lagi bagus.ada jual kat kedai.kalo tak silap, syampo merit ada kuarkn berus tu.semenjak kkanie guna kaedah tu.rambut tak byk gugur.nape perlu kita buat buih syampo tu, sbb kekadang masa kita basuh rambut, syampoo ada terkumpul pada kulit kepala n menyebabkn rambut senang gugur.n bilas selapas syampo dgn air yg byk.kalo cuci gan air suam, last sekali bilas gan air sejuk.tuk awet muda n mengguatkn akar rambut.pakailah ubat tuk kuatkn akar rambut.sekian sudah beta berceloteh.

ieda said...

samelah ngan akak dik
sejak dah berumur nie eehhehe
banyak rambut dah luruh .. sib baikk pakai tudung soo x kesah sgt

dan akak punn potong pendek rambut tapi idoklah sampai botak ..
tapi demi moore tuu botak memang kena je ngan wajah dia ;)

Nieza said...

tak kan nk botak lak mana comei ayu..haha akak pun ada masalah rambut gugur juga sib baik rambut tebal:)

Papa Mifz said...

wife papa mifz pun rambutnyer gugur...:(

Liza Razak said...

same laa dengan saya..rimas pon ada sbb keje asyik kutip rambut yang gugur.nak buat treatment,berkira laa pulak..hehe

sitiezahim said...

cousin saya (pompuan) penah botak masa dia dah besar. sbb dia ckp emaknye tak cukur rambut dia masa dia baby..hahaha..tapi masa saya jumpe dia, rambut dia dah tumbuh lebih kurang 1 cm..mmg cam boboy la...:D

Cikgu Ma said...

saya tak penah botak...kecik2 dulu pun mak cakap x cukur rambut sebab mak sedara ckp x elok...

jom terjah:
selamat ulangtahun - jom wish ramai2

Teratak Hami said...

Selalunya kalau rambut start berguguran, akak akan potong pendek jer. Potong pendek yang tak perlu diikat. Makin diikat, makin banyak gugur.

Botakkan rambut bagi perempuan adalah haram kecuali kalau ada penyakit. Setakat rambut gugur tu bukan penyakit kot :-)

lizz said...

masalah rambut gugur tu biasakan...tak tau nak wat camaner kekadang basuh ngan lemon jer untuk segarkan rambut...

aTy _faRed~ said...

rambut ai sekarang pon banyak yang gugur..orang cakap selalu nyer lepas pegnan baru nak gugur..ni ai awal2 dah gugur banyak dah..memang pening biler menyapu lelagi kat carpet..melekat2...eeerrr...tak pernah lak terpikir nak botakkan kepale...;p

Hanis MY said...

biar betul u nak botak? pengsan!!

cik ika said...

ika lak suke cabut rmbut.hee~~

Soo Hae Daa said...

ohh tidakkk..!! jgn kak ayu...hehehe

kta pon sama lah..cne ye nk buat? isk2....

kasihredha said...

akak tak pernah berjaya menyimpan rambut melepasi bahu...berguguran ajer...kena potong pendek baru ok

Mama Adam said...

Aduhhaaaaiiii.. Lately ni, rambut aii pun byk gugur...

Emmet said...

wah, entry yang menarik, blog ni pun lawa, keep up the good work! :D

jeBateja said...

utk kurang kan rambut gugur mmg kena kurang kan rambut kat kepala...tapi kalau pompuan kurang rambut....mmg ngeriiiii...ahakz

Hanie Dew said...

makan supplement ngan pakai hair product yang betul kot. pakai sarung bantal satin and etc. jue sesuai bagi pendapat ni sbb dia mmg pentingkan penjagaan rambut. aku ni malas. rambut banyak gak gugur. solutionnya, tak bole syampu hari hari kene selang sehari. pastu jangan keringkan guna towel sebab boel buat frizzy. pakai jari je.

Juliet_iRa~" said...

sm gak..huu..

last2 potong rambut paras bahu je..kalo panjang lagi cpt gugur..

Fatin Mraz said...

pernah tahu yg rambut gugur dalam 100 helai sehari.. mm..
itu fakta.. kira kalo dah 2 ari x vacum.. adalah 200 helai kots rambut uols..hehee..

=}

Jue said...

aku ley bygkan mcm rupa aku bile botak & pnah tfikir nak botak hihi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...