♥KONICHIWA ☻-☻ WELCOME to blog ☆*♥L@dy @yU♥*☆

Thursday, January 19, 2012

♥ Nak Kurus??? Tapi Tak Nak Diet?? Ni Caranyer ♥

Minna san konichiwa actually  dah lama nak buat n3 ni buat asyik lupa jer. But semalam ada tengok kawan ai mengeluh dia letih nak exercise tapi tak kurus-kurus gak. Bagi ai exercise tue bukan untuk kurus semata-mata tapi bolah kasi badan sihat & cerdas. Ai tahu orang mesia ni bukan la suka sangat bab-bab exercise ngeee. If tak silap ada ai tengok 1 rancangan tentang diet ni 3 months ago. Sorang gurl tue nak kawen lagi 3 bulan but dia diet badan tak turun-turun gak. So theyols bawa dia jumpa sensei/doctor diet nie...curlasttt tak diet pun ada sensei uols ouch!

Gurl tue weight dia 64kg so tak seimbang ngan tinggi dia....So apa yang ai type ni base on apa yang sensei tue cakap dan suruh buat. Sometimes kiter tak sedar yang kiter diet cara yang salah. Share is caring katanyer kan hahahaha!

Benda penting yang WAJIB uols tahu::


1- waktu breakfast kena makan benda yang banyak protien, paling penting jangan skip breakfast ini kunci utama. 
2-  Lunch makan macam biasa
3- Pukul 2-3 ialah golden time...mean waktu ni makanlah sebanyak mana pun tak akan gemuk....sejam jer uols.
4- Dinner seawal pukul 6pm dan selewatnya 8pm...benda ni memang weols buat kat umah pun....after 8pm memang tak makan kecuali sahur la.
5- Seeloknya minum susu sebelum tidur bukan seawal pagi sebab susu lagi berkesan waktu badan sedang berehat. ...yang ni pun ai selalu buat...minum hot milk!
6- Garam paling susah nak di serap oleh badan sewaktu dinner.
7- Selepas makan cuba buat exercise yang mudah selama 5 minute...alah uols goyang2 sket badan ituew...pusing 3 4 kali cukup 5 minute dah boleh stop ngeeee.


So apa yang ai tengok gurl tue follow apa yang sensei tue cakap so dalam masa sebulan dia turun 3kg but kena ingat benda ni tak termasuk makanan berlemak & cholesterol tinggi yer. Makanan jepun ni tak macam kiter yang lemak berkrim di sukai ramai. Makanan theyols banyak rebus or mentah jarang bergoreng. Ai if nak makan cake etc ai try makan waktu golden time 2-3pm tue. Satu lagi penting untuk uols tahu berapa banyak kilocalorie (KCAL) yang badan uols perlukan dalam 1 hari. Dekat nihon almost everything benda berkaitan ngan makanan memang theyols letak berapa kcal ada dalam tue....contoh macam pic kat bawah ni!


macam soba ni ada 254kcal so uols tahu la berapa kcal ada dalam cake or desert yang guna banyak sugar....kowaii kira bab kcal ni...selalu sure terlebey uwaaa hentak kaki!


Benda ni yang penting kena displin diri jer....nak ngan tak nak jer. Sebab orang Mesia memang tak ada waktu makan yang tetap selalu bila lapar suka hati jer telan kat kira la tengah malam pun ngeeeee....ni yang cakap pun sama ngan dulu DUSH!








41 comments:

Cik TeN10 said...

ahahh.. mkn ikut suka hati tu i la tu !! kih3.. tp mslhnye tak gemuk2 jugak.. sume org asyk sibuk nk kuruskan bdn tp i lak bdn xnk naik2.. redha je la.. huhu

tiefazatie said...

wah..nice la sis!
ifa nak try la..hee...
berat bdn dh tmbh...huhuhu

lieyalatif said...

suke la sis entry nie.....boleh diguna pakai tips2 nie sis...

tapi betul kate sis.....kat sana lieya tgk makanannye sihat2...kurang gune minyak....mkn berlemak mcm santan tu sume mane ade....kite kat sini tak sah kalo tak pekene gulai ke kari ke.....ape2 pun yg penting, kene bersederhana kan sis...mkn berpada2 gitu..

yatie chomeyl said...

i pun balik msia nii mkn segala jenis mknan smp kan ketat dah kain & seluar semua hhuhuhuuhuh

ajumohit said...

inilah caranya nk kurus and check brp kalori kita perlukan, tp selalunya tak sempat nk belek pon plastik tu hahahhaha

Ijah EmoTemo said...

wajib ai ikut aturan mkn gini.. tp now mmg ai dh start mkn plg lmbt kul 7 mlm...

tp skrg ai plg nk kempiskan perut ngeee..

cik fadh said...

bagus informasi ini . fadh jenis mcm ni la, diet tp xtrun2 . ape ke halnyer ntah la . smpai da penat diet, geram xtrun2 tros benti diet . start makan mcm2 balik . kejap je bdn naik . menangissssssssss mak !!

anie,Nagoya said...

mlm ni ada rancangn kat tv tuk kecikkn betis.mesti tgk.teringin betis yg halus.betis ni gedabak besaqnye.skrg, tiap2 ari menu diet tuk mlm.pg hgga kol 3pm mkn apa saje yg nak mkn.sama cam cara ayu.bersenam memang le malas.tp mengemas umah pun dah kira bersenam le tu.tak nak buang tenaga byk2.hehehe....be fighting...

cik ika said...

nice tips..hee~~

ieda said...

gud tips dikk
suke ..
nanti nak amalkan ..
TQ dear ! ... ;)

acheeqa farhana said...

sy pulak nk gemukkan badan..huhu

nak gemuk nak gemuk pehlissss....

Liza said...

thnx ayu share info kat sini...akak mmg tgh nk berdiet ni...baru nakk yer, blm start lg....ekekeekkeke

Kamalia said...

oh dear, tq for sharing naa..bagusnya benda ni,nak2 yg golden time tu.harus ai praktikkan..lepas ni nak minum susu sebelum tido,ai selalu minum pagi je,ciss tersilap selama ni rupenya..dinner mmg dah awal dah sekarang ni..
ok,nak cuba yang ni pulak..:))

imie shukor said...

nice entry ,mmg tgh berusaha kurus..best tak duk japan....jelesnya..nak jugak..

Hanie Dew said...

aku skip makan malam je sebab petang dah banyak makan. ok. pasni makan banyak banyak pukul 2-3. golden time katanyerrr...yeahuuu..dapt la kurus tanpa tahan lapar pasni..muuaaahh..tengkiu lady ayu yang gebu. ihiks.

kasihredha said...

akak nak turun sikit punya susah...nak naik senang je, tak kasi amaran lansung...huhu

Asrul "iLham" Sany said...

sy makan byk tetap jambu...tetibe yakin hhahahaha

WuMing said...

Tengkiu...tengkiu... WuMing naik 6 Kilo tahun lepas...

AAaaarrrrggghhhh!!!!!!..

Teratak Hami said...

Makanan kat M'sia banyak yang berlemak. Kita kan suka masakan bersantan. Tu yang sedap :-)

Papa Mifz said...

bagus info nih..tapi papa mifz tak yakin boleh follow...hehe

Munnafendy said...

yup, paling penting bekfes jgn skip, tp masalahnya tang lunch n dinner mmg jauh panggang dr api lah..lunch normal la masa pjbt kul 1, dinner kul 8 ke atas....mkn plak kari, kuah lemak cili api...huhuhuhu

Hanamiko Sakura said...

haip! saya suka makan... tidak bertambah tembam2... tapi bertambah ketinggian... har3.... tapi selalu gak buat bangkit tubi elak perut buncit...

Nieza said...

menarik info ni ayu....akak pun sekrng dah sedar diri makin gemuk sejak mskx2 jer ni..nanti kena slowkan dulu xtvt mskx2.kena lebihkan exercise tapi tu la bila sejuk beku kat sini lagi ler malas..hehe

Fatin Mraz said...

menarik uols.. leh apply nih.. thank a lotss ya~

Ria said...

like post ni..kite pon da bambam tp malas nk diet..almaklum la, makanan sedap tak tertahan tgk mknn..

Azian Elias said...

wokeyyy..lepas ni u tgk akka sure kurus cun melecun.heeee..

aanie said...

breakfast mmg x tinggal...tp dinner tu susahnya nak mkn b4 8pm...huhu....
tp mmg beza la kalo dinner lewat....badan confirm naik....

si ngokngek said...

waaa..boleh cuba nih!!..HAHA

goyang ke kiri ke kana..dan katakan...hikhok~

L said...

hehe. boleh la awek2 semua try. ngeh3.. L sehat n fitt. hahaa

Hanis MY said...

wahh i baru tahu ada golden time tu, boleh la praktik lepas ni...arigatouuu ne...

zaty luvlianncezzz said...

wah. tips yg menarik nie.

Jum hayati di sini (^o^)
kenapa Allah temukan kita dgn orang yg salah?

Juliet_iRa~" said...

hee..mmg org mlaysia mls exercise..ngeee ;p

lepas tu mkn ikut suka..stuju sgt..kekeke..

tu la ada gak pnh dgr org kata kalo diet ni jgn skip mkn tapi kena pndai plh mknn y kurang lemak smua..:)

هانيم إرشاد said...

hehe. boley laa try ney.. :) tips yang bagus!

She Wears Premium Beautiful said...

Salam All...

Interesting post indeed! Just want to share here something that maybe some of u mungkin berminat - Premium Beautiful!
Sangat sesuai untuk orang2 yang memang malas to go on a diet or exercise.

Countless benefits including loose wight, hilangkan stretch marks & cellulite, alleviate back pain, bagus untuk orang berpantang dan macam2 lagi. Siapa2 berminat, hop over to my website yer.

shewearspremiumbeautiful.wordpress.com
wear.pb@gmail.com

aleen aiden said...

aaa die punya tips ni macam xde lah susah pun nak ikut.cuma kena commit!tu je.hee

SeputihSalju said...

info yg bgus.. thanks bgtahu..:-)

alexa yussida said...

ade tgk latest news kat japan employee kena kurus n maintain berat,cool la japanese..mmg jaga kesihatan..hehe..xleh nk banding ngn org kita,makan heaven tuh sis,mmg ssh la nk catu2..ikut2 masa sgt nih..hehe :)

wa said...

Thanks for sharing,dr dulu jugak diet, tpi tak kurus2 :-)

Muhammad Saiazuan Norhalik said...

ramai yang makan ikut suka hati je kan :D

YONG JIAO XIU said...

hehe lama tak berkicau kat sini, sori baru comment, sibuk bercuti br ni.haha.
wah good pya info nih,xpe2 selamat masih sudi share kan, klo lupa terus, kami yg gemuk ni rugi.hehe.thanks ayu.

Cikgu Ma said...

minna san konichiwa- selamat pagi semua..kan..kan..kan..hehe- pengaruh drama

**alhamdulillah..cheq dh kuruih semulajadi...=)

blogger award review | pengulas blog tak ada sijil halal

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...