♥KONICHIWA ☻-☻ WELCOME to blog ☆*♥L@dy @yU♥*☆

Friday, January 13, 2012

♥ R.E.Z.E.K.I ♥

AsSalam di hari Jumaat yang mulia....petang baru sempat masuk kat blog ni....super busy today banyak benda kena setel dan buat. Dulu ai pernah buat n3 pasal weols tukar provider from YahooBB to BIGlobe dapat hadiah  photosmart wireless ngan duwet ¥10000 nak baca kat SINI yer.

Pasal duwet tue lepas 5 bulan baru weols dapat....alhamdulliah rezeki kebetulan hari ni ai free so sempat terjah JP bank cash kan...cukup la nak coffee2 dating esok ngan darl....sebab si Adam ada trip gi Tokyo ngan tomodachi youchien ...last trip b4 dia masuk sekolah rendah...sini masuk darjah 1 bulan April nanti...lambat 4 bulan from Mesia. Excited nak dating but tak sure nak gi mana....movie maybe if ada yang best ngeeee!


¥10000 (RM408) if kat mesia boley beli macam-macam ni ngeeee..@_@


Balik sempat buat macaroni guratan...if makan kat saizeriya menu ni memang wajib ai order. Ai start buat last year guna recipe Ros JMC. Berebut ngan Adam makan benda ni....oishiiiiii!


macaroni ni guna white sauce...sedap makan panas-panas *____*




recipe macaroni guratan...recipe from ROS JMC blog lama dia dah lupa link

1 cawan macaroni yang belum direbus
2 sosej ayam ( leh ganti ngan udang atau isi ayam)
1/4 batang carrot
beberapa kinoko ( cendawan)
1/4 batang saleri
sedikit mix cheese untuk ditabur atas macaroni nnt


untuk sos putih
2 sudu besar tepung gandum
1sudu besar marjein or butter
1 cawan susu segar
sedikit lada sulah
sedikit garam


1. Mula-mula rebus makaroni ikut lah arahan pada paket tu, 7 minit ke 6 minit ke, lepas tu angkat dan letakkan 1 sudu besar olive oil, kacau sebati, ketepikan.
2. Potong dadu carrot dan hiris halus caleri dan cendawan. rebus carrot dan caleri tadi separuh masak. angkat dan boleh lah dicampur dengan makaroni tadi. letak sedikit garam dan lada sulah.
3. Buat Sos putih, masukkan semua bahan sos dan kacau hingga pekat. glis cookware ceramic yang bentuk oval tu dengan marjerin dan letakkan campuran makaroni dan sayur tadi, kemudian curah sos putih, akhir sekali tabur mix cheese dan sedikit hirisan daun saleri, bakar pada suhu 180 darjah selama 25 minit atau sehingga permukaan guratan perang





nota ibu jari manis ai::CNY bila ekkk??? sure ramai yang balik kampung....mesti umah penuh ngan mikan (buah limau) rindunyerrrrrrrr! teringin nak makan prosperity burger last year sempat makan waktu cuti2 mesia this year not available waktu ai pulang cuti nanty...uwaaaa sobs!











37 comments:

Frommetoyou said...

resepi k.ayu..nmpk sedap.heeee

1mang bolh beli mcm2 :)

ajumohit said...

Wah bestnya!!! Sempat wat macaroni guratan tu ye, hihi dating2 tu yang seronok tu ;)

fazilzura said...

wahhh cm sedap je macaroni putih tu ...

emm CNY 23-24jan ni ... weols rs nye x pi mana2 kut..
tp ado weding kt kelantan, entah pi ke idak

hazila said...

Wah dapat duit terpijak ke ni? Akak pun nak gi cari gak kot kot boleh pijak sekali. hehehehe.....

Jue said...

mmg nmpk mcm sedap je beb
ttibe aku tabayang cheese chicken balls cabonara sauce kat pizza hut!! urgghh!!

So Shy Lady said...

mcm lasagna pulak, ayu... alang2 tunjuk tu, bak rsepi!

rmh akk pon dh ada dah limau cny ;D

Hanie Dew said...

macaroni guratan macaroni guratan macaroni guratan. ahhh..mengigau la nak makan bende ni. nampak sedap gila..

yg part tukar provider tu best kan. tukar je daapt free gift. free gift plak bukan alang kepalang bestnya.

aanie said...

macaroni tu mcm sedap jer...

br pas makan prosperity lunch td...smlm dah dpt limau..opis bg..ngeee...saje menambahkan rindu u....hehe...

kasihredha said...

suka pasta...sedap2
air liu dah meleleh dah ni

Ijah EmoTemo said...

sedapnya uolss!! wajib try ni heheeh

Amie said...

Tahniah! Ayu dapat durian runtuh di musim sejuk tu...

sedap nampaknya macaroni tu...makan panas2 best!

Frommetoyou said...

waa tenkiu for the recipe :)

Fatin Mraz said...

cny 23 n 24th..
ada plan ke?

azam said...

fuh....10k oklah tu...byk dah sgt tu

ainnoraini said...

Betul la amie makan masa panas2 mmg sedapkan...

Nnt nk buat jugak la..

cik fadh said...

mcm sedap n senang . bole try ;)

Munnafendy said...

uiyooo boleh terasa kesedapannya sbb terbayang ada mix cheese....yum3

Juliet_iRa~" said...

sedapnya...

kak nt nak amik resepi tau!heee

ujung bln ni CNY..;p

akk blk m'sia ble?

Aziela said...

nak buatlahhh..... nampak oishii...

Juwita Jamaludin said...

Yum yum lama x mkn macaroni guratan.. Hihihi.. Ayu jgn kecil hati tak leh pos kek..:p bestnya leh gi dating .. Akak dah lana sgt x dating .. Dulu kat maia anak2 sek husband ambil cuti kami gi dating..:)

ieda said...

alhamdulillah rejeki dik ! ...
hurmm sedappp je nampak macaroni white sauce tuu dikk !! ;)

Nieza said...

ayu, sedap pasta bake tu...akak pun suka msk gitu:)

Liza said...

yea yea ayu nak belanja, jom kawan2 kita serang dia......muahaahahaha

sitiezahim said...

bes bes..saya selalu buat resepi amek umah kak hana ke sapa tah..tapi lebih kurang..memang beeesssss

jeBateja said...

pehhhhh....kalau RM408...beli PSP dah lepas ....ahakz....

Zaza Fakharuldin said...

tahniah akak. rezeki tuuuuuu

anie,Nagoya said...

alhamdullillah...rezeki.tak nak belanja ke?kalo kat mesia, mcm2 leh beli.kat sini terhad brg yg nak diborong.n...sesejuk ni sesuai mkn guratan.tp kkanie tak suka.sbb kene mkn panas2.melecur lidah

BABY(MAMA AMANA&ARIEF) said...

kat msia ne cuti bulan 2 mmg banyak..amik 7 hari cuti dpat 18 hari hehe

lizz said...

tahniah ayu..ehem2 biler nak blanjer ni....hikhik

Teratak Hami said...

Nanti post pasal dating 1 mang ok ... guratan memang sedap tapi malasnya nak buat. Now akak tgh dok asyik makan takoyaki yg beli shj .. hehehe

Soo Hae Daa said...

Waaaa..kak ayu..sedapnye nmpk..sng lak tu..amik recipe ye...

YONG JIAO XIU said...

yummy...(meleleh air liur) waaaaaaaaa rindu gan makaroni bakar...tah bila tah rajin nak membuat ni.huhuhu

Papa Mifz said...

itu macaroni nmpk sgt sedap wor...

Juliet_iRa~" said...

dtg tgk k.ayu lagi..hee ;p

lapor...huu

si ngokngek said...

kenapa kt sana,mcm rajin masak..huarghh jelesnya..

Asrul "iLham" Sany said...

rezeki mewah...muahhahaha

SeputihSalju said...

wah.. tahniah kak.. haah kalu kat mlysia leh beli mcm2...:-)

sdpnya...nak sikit blh???heheheheh

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...