♥KONICHIWA ☻-☻ WELCOME to blog ☆*♥L@dy @yU♥*☆

Thursday, January 12, 2012

♥ Menu Youchien & soal HALAL HARAM ♥

Hye uols cihat semua??? n3 today nak citer pasal menu youchien ada  2-3 orang kawan tanya pasal bento Adam kat youchien/kindergarten. Yang tak tahu ada tanya ok ker Adam makan kat youchien ituew HALAL ker??? even my parents pun risau bab makanan ni....so for ur information Adam tak makan kat youchien every day ai buat bento/bekal kat dia. Ai just bayar ¥3000 unutk desert jer....then sensei dah tahu apa benda yang TIDAK boleh di makan sama sekali.  Setiap bulan sensei akan kasi menu untuk sebulan so ai follow menu from situ...dalam sebulan ituew akan ada international menu haaa yang ni mencabar sket la macam hari ni kena bikin pot-au-feu makanan orang france berbelit lidah nak sebut khen ngeeee. Tengok pic macam simple but bila tengok step by step rumit gak take time nak masak pepagi buta ni.


nampak simple but ambil masa yang panjang nak buat sebab guna rib of beef , ada 3 step nak buat....pic from gugel yer! pagi tadi tak sempat nak snap pic....uwaaaa nangesss!



Ramai kata ai rajin actually terpaksa bikin sebab if bento dia tak sama ngan another tomodachi sensei akan di soal nyapa makanan dia tak sama ngan theyols....budak2 sekarang ni bijak....last month masa ada perjumpaan ngan parents kat youchien sensei class Adam datang say arigatou sebab buat bento sama ngan menu youchien ngeeee! Lagipun Adam boleh di harap bab2 makanan ni....dulu dia tanya soklan mama nyapa KFC jepun tak boleh makan KFC mesia boleh pula??? so kena explain betul2 kat dia....bab sembelih etc...alhamdulliah dia paham sekarang.



Dalam seminggu menu youchien ni hari paling best bila hari onigiri ...sebab senang jer nak buat hikhik.


By the way b4 lupa nak bagitahu if uols from mesia datang jejalan kat japan jangan try makan seafood ramen or ebi ramen ekkk sebab tak boleh makan walau pun dia tak di rebus guna kaki buta/pig but still letak lemak buta dalam kuah tue....dulu kawan nihonjin dah cakap pasal ni then last week kot weols tengok theyols buat seafood ramen & ebi ramen yang pames kat hokaido tue...step semua dah ok just last tue dia letak lemak buta so kesimpulan nya benda ni jangan try!!! be careful kat mesia pun belum tentu HALAL ramen ni ...dulu b4 stay kat sini ai pernah nak try makan ramen kat  Gurney Plaza Penang but darl cakap mana boleh sebab kuah from kaki buta....masa ituew ai tataw pun jenis2 food kat jepun ni, nasib baik darl ader sebab waiter tue cakap boleh makan...dush pembohong ai yer...nasib baik tak tertipu. If uols area KL rasa ada 1 kedai melayu yang buat ramen HALAL guna kaki lembu ....ada baca kat paper bila ntah. 


seafood ramen...pic from gugel lagik ngeeee


But ada gak darl citer kawan dia dulu order pizza yang ada daging bila sampai theyols buang daging then makan.....haiyooo ada gak orang gini ekkk! Jangan ingat orang dok obesea ni tak titik berat soal halal & haram ni....sometime sedey bila orang persoal halal sesuatu yang weols makan. Nak tahu setiap benda yang nak di beli weols baca ingredients even bread sebab kena check guna minyak apa....jangan terkejut ada roti guna minyak haiwan! Same case if makan takoyaki kat luar tengok dulu sos blackpaper ituew sebab banyak yang letak daging dalam tue...cuma ada 1 brand jer yang boleh makan...


sos brand ni tak boleh makan yer uols sebab ada daging dalam tue.


Macam case kebab kat UENO ituew ada 3 gerai yang jual kebab almost orang Turki but ai jadi was-was sebab tak ada logo HALAL kat situ....cuma dengar dari kawan ada 1 kedai boleh makan just tak sure which one sebab lupa nama. So tomodachi kat sini if tahu tolong bagi pencerahan sekejap ekk. Sebab orang kata kebab jarang ada logo HALAL but ai tengok yatie & syaima terjah kedai kebab terbentang besar word HALAL ituew. So sebab ai was-was so tak pernah makan pun kebab kat situew nangesss hentak kaki kuat-kuat ngeee!


So kesimpulannya walaupun seafood buat make sure baca ingredients dulu macam semalam Adam dapat 2 peket corn soup brand knorr youchien kasi but bila check ingredients tak boleh makan sebab letak chicken. So uols be careful ekk....So if uols ada benda nak tambah lagi bagitahu la ekkk!




nota ibu jari manis ai::now ai busy sket bila free ai terjah umah uols plak na....hugs!






36 comments:

Kamalia said...

betul sangat..kat sini mmg kena rajin buat bentou anak-anak.bercinta pagi-pagi kat dapuq nak masaq..
nmpk renyah sungguh menu french tu.rajin uols ni.:D

Ijah EmoTemo said...

erkk apa yg penting kena berhati2 la khenn mkn tak kira lerr dkt oversea ke even dkt malaysia pun kdg2 ada yg tak halal tp kita tak sedar @_@

Liza said...

laaaa...susah jugak cmtu kan Ayu...mmg kena check betul2 la sebelum mkn kan...

azam said...

susahnya .....kan??
payah nak jaga kat negara luar ni....masak sendiri better kot

Syaima' said...

hehe.dah g makan kebab belom?rindu ah kebab niigata takde kebab uwaaa.setakat ni yg syaima selalu makan kat harajuku ade tanda halal jugak kebab dia.

aanie said...

susahnya duk negara orang....kena extra carefull benda2 ni...duk mesia ni pun kadang2 risau gak benda2 gini....

Papa Mifz said...

Hidup luar negara nih nak cari makanan halal nih mmg mencabar sikit yer,tp kalo dah biaso ok la

Teratak Hami said...

Makanlah tanpa was-was ... hehe. Masak sendiri jek Ayu, insyaAllah terjamin. Lagi satu bab sos2 jepun tu sometimes ada letak alkohol. So hati2 ler makan sushi cicah syouyu.

Asmara said...

ramen sememangnya tak boleh dimakan kat jepun ni. sup dia mmg dr kaki buta` tu.
*rajin makcik ikut menu yochien. ai ni kdg hentam je sbb dah lebih 2 tahun budak2 ok je. hehe..

Hanis MY said...

mmg tabik spring la masak bentou adam hari2... tula apa2 kena check... hari tu nampak gerai kebab kat mitsui outlet, bila terjah tak ada tanda halal dah tu nihonjin yg masak huhu...daku tertipuuu

kasihredha said...

kat m'sia sekarang pun agak susah nak beza kan restro halal atau pun tak :(

fazilzura said...

emmm mmg bagus ler u 'terpaksa' pandai masak mcm2 ... psl lg senang nak tentukan halal kan .. kalau kt kedai2 lum tntu halal . Kt Msia pun samo .. nama je negara Islam , tp BABI pun now ado yg HALAL .. aduyai ..

** nnt kalau ai pi jepun nak terjah umh u lew.. dh sah2 dpt mknan halal kan

Nieza said...

betul ayu akak dok sini pun bknnya rajin sgt nk msk pelbagai pada memulanya tapi susah nk mkn luar tu sebab kena msk sendiri.roti pun was-was nk beli sebab ada lemak haiwan tu so belajarla buat roti sendiri.halal haram yg masuk jadi darah daging kita memang kita kena jaga sumber mkn tu:)

tabik sama ayu yg rajin wat mkn jepun utk adam:)

Asrul "iLham" Sany said...

ni membuatkan sy nak gi jusco tapau makanan2 jepun ni :D

LadyzuL ⎝⏠⏝⏠⎠™ said...

huihs...susah juga nak buatkan bekal utk adam ye...TAPI tak pa kamu boleh belajar buat makanan mcm2 kan...TAHNIAH utk kamu ayu...

ajumohit said...

Bagus Ayu amik tindakan bijak untuk masak sendiri bento Adam, rajin sangat sbb ini mmg ttg Aspek agama mmg Kene jaga2

WuMing said...

Kena sentiasa jaga laa...

Cho Zila said...

kalau dah duduk negara orang kena rajin extra sikitkan... soal haram dan halal jangan dibuat mainkan..

Cik TeN10 said...

a`ah.. roti yamazaki punya brand takleh mkn.. ktorang kalau nk mkn kat luar selalu tanya tukang masak apa bhan yg dia masuk.. kl nk beli brg mknn mmg teliti betul2 la.. yg sy was2 bab nyukazai..

sitiezahim said...

nasib baik izzah takde menu unt brekpes so saya main tibai aje makanan..lgpon makcik kecik ni tak pemakan sangat, kengkadang roti pon tak abis..huhuuh..btw memang betul kene cek bab makanan ni, kat sini suka guna kod, kalau tulis dr soya baru leh beli kalau was was saya mmg tak berani..hehehe

Hanie Dew said...

besar betul cabaran hidup di negara orang yang agama rasmi nya bukan islam. kene berhati hati dalan setiap perkara. pas baca entry ni buat aku terfikir. so bukan bab1 ingredients je yg kene teliti. chicken punt ak bole sbb bab sembelihannya tak pasti. bole makan ikan segar, sayur sayuran dan buah buahan la yang selamat kan.

anymz said...

akak buat sushi hari ni ayu..tak tau lah betul ke tidak..main hantam keromo je..dah lama buat style gitu..belajar tgk isi dlm kat jusco tu..malu nih kat org jepung..hahaha

anymz said...

tak ayu,jauuuuuuuh sgt tua akak ni dari ayu dan anie..dua thn lagi akak 50..hehe

laskar pelangi said...

kak! seafood ramen best ke? eii nampak cam sedap jerk. hehehe:))

Jue said...

My asben pun ckp apa2 je nama ramen mmg x bleh makan..so far setiap kali nk beli brg dapur, kena study n baca ingr dulu..lama duk belek..hehe..sib baik aii kena buat bento org besar..so x yah fikir nk buat comel2..buh tala je dlm pawwe tu..

#ayu..apakah brand sos takoyaki yg bleh mkn itu?

BABY(MAMA AMANA&ARIEF) said...

salam kenal, u tinggal kat jepun ye... saya lum penah pegi.harap2 ofis akan hantar one day. saya dah ke negara idaman saya korea harap2 dapatla ke negara oshin pulak

Juliet_iRa~" said...

kena hati2 la kak kan..

bahaya gak kalo xtahu n termakannn..huuu

Fatin Mraz said...

itulah dugaan duduk merantau kan..
=}

YONG JIAO XIU said...

makaih even corn soup pun letak ayam. mmg bahaya la klo nak makan luar kan. dengar kata kat indonesia pun sama, even kata kedai makanan halal, tapi yang halal letak sebelah yang haram. huhuhu mcm mana tu?jwb dia mmg tak mkn le.
adei la, pernah la member sorg dari india, pure Indian yg memang stick tak mkn daging lembu, tp huhuhu kesian jgk tengok dia bila msk mcD, ya la even kata je tak nak mkn daging lembu dan order ayam tapi tempat bakar daging tu kan bekas goreng daging lembu... same case gan buang daging n mkn pizza tu. huhuhu... tah la apa jadi gan dia now, sebab dgr kata dia kawin gan org india from mesia, yg dia kata macam tak kisah bab mkn, mcm bantai mkn asal takde lembu dlm masakan tu, tp tu la org kata kedai mkn mesti guna kuali yang sama tuk msk mcm2, mmg betul la kan, sapa nak basuh smpi sepuluh kali utk hidangan mee goreng yg letak chicken dan mee goreng letak daging.

jeBateja said...

den kalau poei sana...paling den nak elak ialah WAS-WAS...kalau makanan tu HALAL pun...kita dah rasa WAS2...mula le rasa tekak tu SEMPIT jerk...ahakz

izahdaut said...

memang duduk sana kena betul2 concern n selidik bab halal haram kan. jgn pulak ada org suka suka kata kita makan haram lak. padahal yg duduk sana selidik n baca ingredient nya betul betul kan. ooo cumilnya bento anak2 pun kena sama ngan kawan2 ek. comel je.

ieda said...

huuuhu sensitif bab2 nie kan dikk
makan nie kena cek betul2 halal haram tuu huhuhu susah jugaa

yg 1st tuuu memang sedap , utk diet punn ok kan dik ;)

aleen aiden said...

aaaaaa sedapnya kak!!!

Syaima' said...

wahhh kene masak mcm ni hari2 mau pengsann. tapi kalau ikut menu kdg2 best jugak kan sebab kalau kita nak kena pikir masa ape hari2 kadang buntu taktau nak masak ape dah sbb bosan. hehe.

Jue said...

ooo br aku tau ramen tu x smestinya halal
bf aku dah la slalu order mende ni beb

IDA said...

kalau spaghetti pun kena jaga2 walaupun seafood especially kalau jenis bersup sbb selalu letak konsome dlm tu.gitu jugak kalau jeli ke pudding ke sbb takut ade gelatin kan.kat msia ni pun kalau ade tanda halal sekalipun selalu bace dulu ingredient sbb dh biasa masa kat nihon dulu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...