♥KONICHIWA ☻-☻ WELCOME to blog ☆*♥L@dy @yU♥*☆

Wednesday, January 18, 2012

♥ Beza Contact Lenses @ Nihon ♥

Sepatutnya buat WW tertiba mood nak type terjah tetiba so n3 mengarang jer la ekkk. Well bezanya nak buat contact lenses (CL) kat nihon ni yang penting kena jumpa doctor mata dulu. Uols tak boleh beli suka hati macam kat mesia tue. Sebab apa kena jumpa sensei dulu??? sebab kat sini theyols memang jaga bab mata ni....aset utama, rosak mata hilang la sinar gituew.....(wah madah berhelah tetiba jer ngeee DUSH)


model yang super kawaii.....


If jumpa sensei nak buat CL min caj ¥8000 (RM327)...(baru perasan tingginya rate sekarang) ituew hanya jumpa sensei without check etc....dan di sebabkan bukan sakit so insurance tak cover untuk CL ni. Jumpa sensei kat clinic mata ...sensei akan check saiz mata, curve etc...base on data ituew baru leh gi buat CL.....kira CL ituew nanti dibuat memang untuk acuan mata kiter.  Kat sini boleh pilih nak buat kat clinic tue or gi kat kedai yang khas untuk CL jer....if nak gi kedai CL kena bawa surat dari sensei tue baru leh buat without data from sensei memang theyols tak akan buat punya sebab takut kena infection thyeols kena saman plak. 






CL kat nihon ni banyak pelik....macam-macam pesen ada, just berani or tak jer nak pakai ngeeee. Ai tak biasa buat CL lagi kat nihon ni sebab sayang nak buang duwet jumpa sensei ituew selalu order from mesia... power ikut spek jer hikhikhik....maybe lepas ni leh try CL nihon plak if stok CL ai dah habes ngeeee....just spek jer ai biasa buat kat sini ...dah 2 kali ngeee @_@!








26 comments:

Kamalia said...

ai pakai CL zaman study n keje dulu ja..la ni mmg tak pakai dah.ai baru skali buat spek,cukup mahal..pitam bangun pitam bangun bila nak g buat tu..haha

Cikgu Ma said...

ish, pelik2 betul yea...tak pe la...x mekap lagi cantik..hehe

lieyalatif said...

lieya mmg pakai CL ni sis....dari start jaman U lagi.....pakai spek kat umah jek heheeheh....lieya ni pun peminat CL kaler2 nie.....glamer gitu.....

suke laa entry ni sis...rupenye mcm tu prosedur kat sane kan.....lieya ni baru2 berani cube yg korea punye....tgk okey jek pakai nie...tapi tak berani gak pki lebih dari 8 jam huhuhu

aTy _faRed~ said...

ai dah lame pakai contack lens ni..lebih 10 tahun kot..tapi tak pernah sekali pon pakai yang kaler2 nyer...pernah cube konon2 nak beli..tapi rase macam tak sesuai n pelik sangat lak...jadi tak jadi pakai..huhu

aanie said...

bagus la kat sana cek mata dulu b4 pakai cl kan....rasa selamat skit....
kat sini berlambak jual kat pasar malam...eii, x berani la nak beli...

Syaima' said...

Tak sampai 8000 yen pon. Syaima mmg beli sini cl. 2sen gurai je plg mahal lebih kurg jmpa sensei.hari tu masa kat sendai pastu nak g oyama tu tak bwk cl, siap kena g clinic kat sendai pulak. Register bagai.haha.covered je by med insurance :))kena bayar sikit je.pastu kan kalau nk try brand baru ke kan best la sebab dia mmg bagi test terus kat dalam tu tgk camane,so takde la beli2 pastu tak sesuai ke kan.

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

syaima::owh maybe ur insurance cover kot ai punya tak sebab dah tanya sensei mata dulu lepas ai buat test untuk saraf last year...sebab CL termasuk dalam kosmatik so my insurance just sakit jer...bab2 nak cantek edakkk ngeh ngeh ngeh

Syaima' said...

Ooo yeke Pelik gak eh. Oh kak ayu, baru ingat. Kat sini mula2 clinic syaima pegi dia tak cover, past byr arnd 2-3000yen tak ingat plak 2 years ago. Pastu g try klinik lain pulak ade yg cover byr cm 1000yen cmtuver. Tapi tula yg tak cover tu tak mahal sgt pon pelik jugak klinik akak tu smpai 8000yen. Maybe boleh try tanya klinik lain hehe:)

ajumohit said...

SKRG MATA AJU NI TAK RABUN SGT LAGI, TP KALAU TGK JAUH TU MMG KABUR, TAPI BERLAGAK TAKMO PAKAI LENS..

oppssss ayu, dah taip baru perasan ter caps lock hehehehhe

cantik2 lens diorg tu ayu

So Shy Lady said...

akak smpat la pkai cl smpai 12 tahun he..he.. sram la klau depa pkai cl bwarna mlm2

Teratak Hami said...

Akak dulu CL import dari M'sia. Tapi takde color2 sebab zaman dulu2 le katakan. Memang terseksa akak pakai CL, tu pasal terus buat laser.

Jue said...

me buat spek kat sini sbb yg ada anak aii dh patahkan..waaa!!
harga bingkai je dh buat aii pitams..hahaha..but terpaksa buat jela..memula org kat kedai suh jumpa doc dulu tp sib baik aii ada kad rekod power semua..so dia on jela..masa tanya pasal lens..sama mcm ayu ckp..byk prosedur..leceh n harga lens pun mahal..so aii beli dari Mesia jela..beli byk2 buat stok mcm2 kaler..hahaha heaven tgk lens byk n colourfull..

ieda said...

akak pu pakai .. tapi kadang2 lahh
risau nak pakai selalu
preffer cermin mata lah
memang kena jaga kan dikk ..

Ira said...

Me! Me! Me!
I lah orangnya yang terpaksa jumpa sensei, check mata macam nak buat lasik semata2 nak beli contact lense. Huhu.. I tak suka guna spec dan kebetulan my CL bawa dari msia dah habis :( Maka terpaksalah bayar check up fees tu, nasib dia caj 3000 yen jek with insurance. Balik msia harus borong CL bawak balik sini ;)

Liza said...

pelik betul tgk CL kat sana kan...issshhh takut pulak...ngeeeee

LadyzuL ⎝⏠⏝⏠⎠™ said...

huihs....mahainya kalau jumpa doc kat sana ye...

kakD ni langsung tak qeti nak pakai CL ni..jakun kan...hanya pandai pakai spek mata ja..hehehehe...

Hanie Dew said...

strict betul nihon pasal mata ni ye. ada bagus ada kureng nya jgk. kalau urgent cemana.

spec aku buat jarang pakai. hodung kemek spec asyik nak jatuh je. kuar pakai CL. kalau nak tgk tibi ngan pc je pakai spec kat umah.

ღKekupuLangitღ said...

Kalau mata itu masih elok, jaga dengan baik. Anugerah tuhan, tiada nilai. :)

Papa Mifz said...

sayangi la mata anda...:)

YONG JIAO XIU said...

makaih mata tu!ngeri je tgk contact lens depa ni. cm mata hantu je.seriau je ayu plh pic ni haha.macam2 ragam manusia ni ya.

Cik TeN10 said...

spek, CL kt sini mahal berbanding mesia.. tu la yg i dgr member merungut.. nasib baik mata i ni masih sihat walafiat.. alhmdllah tak perlu nk beli spek or cl..

WuMing said...

WuMing rabun jauh.. kena pakai cermin mata... tapi pakai masa memandu di waktu malam saja..

Namun tetap tak akan pakai CL ni..

Sepupu WuMing pernah kena jangkitan kerana... Malas jag CL..

Bahaya woo..

BABY(MAMA AMANA&ARIEF) said...

saya tak penah pakai contac lens..mak tak bagi hehe

izahdaut said...

maknanya negara diorg ni jaga betul kesihatan rakyatnya kan. bagus tu sebenarnya. prevent dulu..

tiefazatie said...

wah..bgus gle sis!hee

Juliet_iRa~" said...

xpnh pkai CL sbb rabun xbyk..plus takut..ngeee ;p..

tak reti la kak..hihi..mahal gak nak jmpa doc ea..jepun mmg sistematik la ea..takut kena saman smua..malaysia bebas n berleluasa..hee

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...