♥KONICHIWA ☻-☻ WELCOME to blog ☆*♥L@dy @yU♥*☆

Friday, March 25, 2011

♥ Bila Big Boss Suruh Masak ♥




Sebulan lepas boss my husband kat kaisha/company minta ai masakkan kat dia orang gulai ayam (gulai tue kari la...orang utara panggil gulai :-p) kasi pedas sikit...nasi tak nak warna putih ...isyyy kata dalam hati giler demand tinggi-tinggi dia orang ni bab makan.


Tapi di sebabkan ada jishin/earthquake yang kuat last 2 weeks ago so terpaksa postpone date nak masak kat dia orang tue...harinya adalah hari ni. Awal ai bangun nak masak semua, sorang mintak masak ala kedai mamak sorang lagi mintak ala menu orang kenduri...pehhh berpeluh dengar, ini akibatnya bila tinggal kat Mesia lebih dari 3 tahun budaya makan pun dah jadi macam kita. Dia orang request sebab lama tak makan lagipun kari jepun manis tak sedap macam kari orang mesia.
Urrmmm part kari tue ai no comment la sebab tak pernah terlintas nak try makan pun even ada kari ikan dan seafood sebab still was-was ingredient yang ada dalam kari tue. Satu lagi tak nak guna beras jepun sanggup hantar kat ai beras siam hikhikhik...sakan mamat jepun ni @___@.




beras siam 5kg...4 tin air rambutan,air kelapa dan air laici...tue kira hadiah kat ai sebab masak kat dia orang hikhikhik.



Then semalam cakap kat mr husband `nak ai masak ayam masak merah,daging masak itam dan acar tak?` (dalam nada perli) yalah dia orang request menu ala kenduri kan hikhik...then dia gelak jer...`cian letih kena masak ...sorry ek` adeh ayat tue bisa buat ai cair hikhikhik.
Then pagi tadi masak simple sangat buat gulai ayam ngan nasi jer untuk 4 orang makan.



nasi

gulai ayam



Dah la pagi ni sejuk sangat malas giler nak bangun hikhik...ai tak sempat nak rasa pun sebab ai buat cukup-cukup untuk dia orang jer. Then tengah hari tadi mr husband call cakap yang big boss request nak makan lagi lepas ni....dia cakap sedap sampai kuah kari pun dia orang hirup macam minum sup jer...last tinggal tulang ayam jer....dia cakap lagi tak sempat nak bagitahu jangan makan buah pala etc yang letak dalam nasi tue dia orang dah telan semuanya tak tinggal satu pun...hahahaha yang tue memang habit dia orang. Nampaknya lepas ni ai kena warung tepi kaisha la jawabnya.


Malam ni schedule for blackout kena group no 2 mean area ai la start pukul 6.10pm until 10pm ..urmm lama la ai tak suka sebab kat sini malam sejuk giler. Semoga Allah permudahkan segalanya amin!








10 comments:

mrs. bangpek said...

salam akak kite dr kagawa ken..salam kenal...
bab kaisha mintak masak ni....kite kt sini leh kate slalu jgk....ade mtk sate la ape la....rupenye org jepon ni mmg kuat makan yek....duk karai2...pon habis jugak diorg telan...

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

salam...nyapa nk buka ur blog x blh ek...khennn dia orang memang kuat makan hikhik...yang pandai demand mesti pernah pergi mesia dan tahu nak makan apa....salam kenal juga @____@

saba kagawa ken said...

ohh ramai ckp xle bukak....rasenye da public setting dah..mayb lps tukar name blog trus jd weng...isk isk isk....diorg ni xpernah dtg msia mayb sbb kami selalu buat kenduri kt umah kami...tp diorg ni kalo nk datang demand tinggi....nak kari la, sate la dl...syok sbb kompem semua kite masak sure laku.....

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

ubah blk la setting tue...kiter nk follow :-p
ooo gitew ker...yg mamat2 mintak masak ni dia orang pernah stay kat mesia 3 4 thn...so mmg kenal ngan mr husband coz same kaisha just lain negara jer masa tue...tapi dia org paling suka nasi lemak la...banyak kali dah buat...awak keja ker?
nak panggey apa ek?

saba kagawa ken said...

ok nnti kite cek balik setting mane yg xbetol tuh...panggil kite saba jek..
kite xkeje dtg sini sbb ikut hubby keje kt sini...tp mayb back for good bulan 8 nih dah..coz pjek da nk habis...

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

ramai dah blk for good...bestnyer...mesti big project ni hikhik

IDA said...

sakan mama ayu masak.boleh dh tu bukak kedai tepi kaisha hehe.org jepun mmg ada yg suke mknan melayu.dulu buat mkn2 selalu gak panggil nihonjin dtg..siap suruh msk lagi tu..nk mkn lagi hahaha..karipap pun ramai suka :-p

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

wahai mama ida sebenarnyer cheq nih pemalas giler nak masak time pepagi buta yang amat sejuk itew...gagah diri jer...kalo mintak buat roti bakaq kan senang...hikhikhiik!
nak penggey makan kat umah x muat...angkut p kaisha jer...lepas tue ada complaint nak makan jugak tapi x cukup....*_____________^

Kuazue Mohamad said...

As salam..
Semoga tabah gitu... 1st time baca kesah jishin tu..nangis kita... tak tau la kalau kita kat tempat awak yer .. anyway.. salam perkenalan...selalu gak lepak sini.. just baca2 kisah rakyat malaysia kat negara orang...
Semoga selamat semua nya ya..

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

salam kuazue tq sudi singgah :))
pasai jishin tue mmg selalu kena tapi perlahan jer
just kena jishin yg kuat M7.4 tue mmg fobia sgt...kiter pun tak tahu nak cakap mcm mana...still fobia lagi kot...take time nak ok balik...insyaAllah,Allah bless us @____@

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...