♥KONICHIWA ☻-☻ WELCOME to blog ☆*♥L@dy @yU♥*☆

Wednesday, March 23, 2011

♥After shock day 13 ♥



Cepatnya masa berlalu hari ni dah masuk hari ke 13 tragedi 11 march, terasa macam semalam jer terjadi. Alhamdulliah keadaan makin bertambah baik dan terkawal.


Cuma buat masa sekarang ai kena pantang nak beli dan makan sayuran segar sebab radiation banyak dia orang jumpa dalam hourensou/bayam dan susu all product from Fukushima,Ibaraki dan Tochigi. But alhamdulliah nampak macam semua supermarket alert about this so dia orang dah stop ambil dari 3 ken/negeri ni. Macam fresh milk yang ai sempat belek banyak dia orang ambil dari Tokyo so mahal dari harga selalu but no choice asal safe untuk di minum mahal pun sanggup bayar.


Start awal minggu ni semua supa kat sini benarkan semua barang yang dibeli dalam 1 item jer, tak boleh lebih maybe sebab stok tak banyak so yang sikit kena share agar semua orang dapat beli. Ai noticed harga barang pow naik sekali ganda macam milk,egg etc tapi dekat Shi/dearah ai la yang tempat lain tak sure plak.


Lepas jishin/earthquake hari tue semua benda kena catu seperti electric,food dan petrol , nasib baik air tak kena catu if not haru juga la. Semalam call kawan kat Hitachinaka Ibaraki ingatkan dia dapat ticket balik rupanya tidak, kecian sebab tempat dia kena teruk juga dan ai heran macam mana nama dia tercicir dalam list tue sedangkan all Malaysian yang tinggal kat Ibaraki dah balik. Nasib baik dia tak kisah sangat maybe sebab dia lelaki T_____T.


Lately jishin dah kerap jadi start kemarin sampai pagi ni. Pagi ni bangun awal gara-gara jishin kuat 4 kali dalam masa 10 minit. Memula nak buat biasa jer tapi bila si Adam lompat atas ai sebab takut tue yang terjaga terus. Kuat sebab pusat gempa dekat Fukushima or Ibaraki dengar bunyi berombak sebelum sampai, ai takut dengar sebab ai tahu if bunyi macam tue mesti jishin kuat.TV pun ai tak letak kat atas sebab bila jishin dia bergoyang teruk takut jatuh macam hari tue. Pinggan mangkuk pun ai nak tukar pakai plastic sebab hari tu gegar banyak yang pecah...biar tak elok asal selamat...tak gitew?


So guys please never stop pray for us ok!


Nak share ngan kawan-kawan pics yang kawan snap last week dekat Hitachinaka credit to Mr Pai for beautiful pictures here! ARIGATOU











8 comments:

sephia said...

alhamdulillah dah stable sikit :)

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

tue la syukur sgt2...alhamdulliah (:

onedurrani said...

akk...boleh bgtau sy x..psl milk yg dr sane...contohnye ape ye?sbb ank sy ni minumsusu cn..risau lh pulak..tp stkt ni pki stok susu yg duk beli dulu...

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

Fresh milk yg dia org jual if dtg dr 3 ken tue adalah stok sblm tercemar
So aimi jgn risau...lepas tahu tercemar tue gov dah gantung perjualan semua milk tue Σ( ̄。 ̄ノ)ノ

sitiezahim said...

kuatkan semangat kak ayu..semoga keadaan kat sana bertambah baik..lega denga dah bule dapat keperluasn asas cam telur, susu dll...

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

Alhamdulliah siti cuma air paip x brpa ok untuk baby
X pernah putus berdoa yg semua akan berlalu ngan pantas m(._.)m

Ijah EmoTemo said...

kaka ayu! syukur semua nya selamat.
ai mmg selalu doakan yu sekeluarga.
*hug*

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

tq ijah
terharu....
big hug♥♥

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...