♥KONICHIWA ☻-☻ WELCOME to blog ☆*♥L@dy @yU♥*☆

Wednesday, May 25, 2011

♥ Bila Chenta Di Uji Di Saat-Saat Tak Terduga ♥


Chenta membuat hidup indah chenta juga membuat hidup menjadi derita,suram dan kusut. Dugaan dalam perchentaan atau alam rumahtangga adalah resam kehidupan. Siapa tak ingin hidup bahagia dan penuh gelak ketawa namun sebab hampaNYA kita tidak terlepas dari dugaan. Sedih bila chenta di dusta dan pedih bila orang kiter sayang curang dan menipu kita. What should we doing? tue soklan yang kawan ai D tanyakan kat ai semalam waktu kami online chat kat fb. Actually ai kenal D ni kawan dalam PUTERI tahun 2002 nak kata rapat tak juga tapi kami selalu jumpa bila ada krusus cyber puteri or BTN. Ai wakilkan negeri kedah dan dia Wilayah, but kami pernah duduk satu group. D nie sorang yang pendiam ai plak terlebih friendly hahaha. Nak di jadikan cherita 2 hari lepas ai dapat friend request dari D puas fikir ai kenal dia ke sebab kat fb ai jarang accept friend yang ai tak kenal, nasib baik dia PM ai citer hikhikhik harapkan ai memang tak ingat sebab rupa dia dah lain but she remember me as well (terharuuuuu). Sebab dulu ai free hair macam D ni juga sebab ramai tak perasan if kengkawan lama tengok my pic, but ai terkejut bila dia ingat ai hikhikhik.


Ok back to topic cherita bila chenta di dusta ni, petang semalam lama juga ai chat ngan D sebab dengar luahan hati dia. Sedih dan perit rasa walaupun bukan terjadi kat ai. D citer dia tengah ada crisis yang sangat teruk ngan husband dia nama H. D bagitahu pada 1st wedding anniversary bulan lepas dia dapat 2 big news dua-dua merubah totally perjalanan hidup dia. 1st news she pregnant dia cakap macam tak percaya ada janin dalam tummy dia dah berusia 2 bulan. Maybe sebab she really busy as stewardess so asyik travel jer and second news D dapat tahu H ada affair ngan ngan secretary sendiri kat office. D cakap dia noticed perubahan H since 4 bulan lepas. H selalu busy dan if nak keluar mana-mana mesti pakai smart macam nak dating siap perfume semerbak selalu dia dressing gitew waktu both dating dulu jer. Bila dah kawen si H nie dah jarang pakai gini dan si H ni ada 2 handphone bila tanya kenapa perlu sampai 2 hp si H jawab satu untuk personal satu lagi for company if ada hal pening senang nak cari dia (macam tak logik jer jawapan kan). Si D leh tahan lagi walaupun instinct seorang isteri dah syak bukan-bukan tapi dia tak ada bukti. Si H ni tergolong dalam anak orang berada ada company sendiri dan parents dia orang berpangkat juga la di Mesia.


Nak jadi hal satu hari bil hp sampai dan D ada di rumah belek punya belek dia hairan kenapa si H asyik call same number dan bergayung berjam-jam so D call number tue lepas tu baru dia tahu that women adalah J secretary kepada H. Si D call J tanya buat apa call H lelama then si J bagitahu discuss pasal keja jer J cakap jangan la jealous sangat sebab tak ada apa-apa pun between H & J. Hati D tak sedap sebab dia rasa something wrong tak kena then dia buat investigation sendiri dengan call kawan dia yang keja kat company H tanya about both H & J. Terkejut bukan kepalang dia bila kawan di cakap dia orang dah tahu pasal affair tue just diamkan sebab rasa tak nak masuk campur dalam hal orang lain. Walaupun ramai nasihat kat J jangan kacau si H sebab H tu somi orang tapi si J ni gedik dan tak dengar cakap. H tue good looking plus kaya mesti anak dara tergedik nak ngorat dia even tahu H dah kawen.


D boleh sabar lagi tapi bila tanya kat si H ni asyik menyakal cakap D suka dengar cakap orang dan cemburu buta. Since tu both asyik gaduh dan si D makan hati berulam jantung siang malam. Asal buka mulut mesti berperang dan layanan si H kat D pun dah berubah mula dingin walaupun zahirnya orang nampak dia orang bahagia. Last yang terbongkar scandal si H ni bila dia bagitahu kat D yang dia kena outstation kat oversea 5 hari siap tunjuk ticket flight lagi. Maybe Allah nak tunjukkan jalan kepada D bila officemate H call D tanya si D ni nak attend ke tak kenduri kawan dia orang tak sebab call H tak dapat, but bila D cakap H outstation officemate tue terkejut sebab dia cakap dia orang tak ada business trip untuk bulan tu. Masa tue baru D tahu dia kena tipu hidup-hidup hancur hati dia bila tahu somi sendiri dustai dia selama ni. D sabar tunggu sampai H balik dari oversea yang di reka-reka tue. Perang besar jadi lepas tue H salahkan D sebab busy dengan keja suka tuduh dia bukan-bukan,queen control etc la. Yalah bila hati dah tak ada perasaan chenta macam-macam boleh kata dulu masa berchenta lembut gigi dari lidah.


Sampai satu tahap bila D dapat tahu yang H bawa balik J jumpa FIL dia kesabaran dia di puncak dah dan berita tue MIL D yang bagitahu sendiri sebab dia tanya D & H ada problem ker. D cakap sepatutnya anniversary tue akan jadi yang terindah dalam hidup dia tapi jadi sebaliknya. SI J pun tak rasa bersalah cakap dia ikut kata H jer siap yang H akan pilih sebab J tuduh D tak pandai jaga laki sendiri sebab tue H boleh curang ngannya. Mendidih juga hati ai dengar part tue bukan apa if tepuk tangan sebelah tak akan berbunyi la. D cakap now dah dalam proses nak failkan percerian kat mahkamah syariah wilayah dan dia tak cakap kat H yang dia preggy lagi. Now she in NZ nak tenangkan hati dah 2 weeks D kat sana dan H ada email dan PM kat fb dia minta maaf bagai lepas tahu D preggy(terbongkar lepas mommy D bagitahu kat H). Bagi D tak ada beza anaknya berayah atau tidak sebab dia benci lelaki tak setia dah mula menipu berkali-kali akan buat benda yang sama dan D dah serik nak lalui benda tu lagi. Nampaknya D macam dah tekad but ai ada kasi advise supaya tenangkan hati dan fikiran dulu fikir semasak-masak sebelum buat keputusan sebab bila hati tengah marah otak tak berfungsi dengan baik, takut nanti menyesal tak sudah.


Ai tahu yang melaluinya jer merasa sakit dan pedih tapi mengalah tidak bererti kalah setiap manusia kena diberi peluang kedua. If peluang kedua juga di sia-siakan barulah nyahkan hidup mereka dari kiter. Perit dan luka mungkin sembuh tapi parut tetap kekal selamanya. D bagi ai seorang wanita yang tabah yalah ada criss dalam saat berbadan dua satu dugaan yang hebat hanya yang cekal mampu lalui dan ai percaya D mampu buat keputusan yang tepat. Ai pun tak sangka D sanggup luahan semuanya kat ai tanpa rasa malu maybe she need someone to talk and sometime kiter perlukan orang luar yang tidak berapa rapat untuk meluah rasa. Susah nak cari lelaki yang jujur zaman sekarang dan ai tak paham dengan perempuan (bukan semua) yang single yang suka cari somi orang sebagai kekasih tanpa rasa malu atau bersalah. Cukuplah bayangan jika ayah dan mak kiter bercerai sebab ayah nak kawen ngan perempuan lain mahukah kiter??? tidak bukan ...tapi orang sekarang lagi suka yang TERLARANG ITU GODAAN kononnya.


Ai harap sangat kesudahan yang baik buat D dan ai rasa ai mungkin akan bertambah rapat dengannya lepas ni. My advise buat somi-somi di luar sana jangan memandang luaran semata-mata sebab fizikal tidak akan kekal selamanya, jangan salah isteri anda sahaja cuba renungkan adakah anda cukup sempurna? Madu manis jika pandai menggunakan tapi akan pahit bila tersalah guna. Renung-renungkan la...Kiter juga tak tahu nasib kiter bersama pasangan masing-masing harapkan kekal hingga ke syurga tapi jika badai yang mendatang siapa tahu kan...sedangkan pasir boleh berubah inikan pula hati manusia.


Moral of da story kena alert perubahan pasangan masing-masing supaya boleh bersedia jika berlaku apa-apa kemudian hari. Tapi sebolehnya moga di hindari kiter semua melalui semua nie.....cuma ai doakan kebahagian buat D insyaAllah dan bersujud padanya memohon kekuatan.






4 comments:

Juwita Jamaludin said...

Salam ayu.. Siannya kwn ayu tu... Minta dia bahagia dan buat keputusan terbaik.. Minta jauhkan benda2 mcm ni pada kita

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

salam k.ita::itew la berat mata memandang berat lagik beban yg di tanggung...itew la doa terbaek kan akak...ya moga kiter terhidari insyaAllah

niey_muhaini said...

D diuji dlm keadaan dia yg preggy. Smg dia terus tabah & membuat keputusan yg terbaik demi diri sendiri & anak dlm kandungannya..

walau syg mnggunung tp mesti ada sedikit rasa curiga pd suami..

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

niey::ai thing sekali terkena berkali benda tue akan berputar dalam otak kan...itew la yang di harapkan @____@

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...