♥KONICHIWA ☻-☻ WELCOME to blog ☆*♥L@dy @yU♥*☆

Friday, May 6, 2011

♥ Puding Ichigo/Strawberi ♥


Puding ichigo aka strawberi ni ai buat semalam sebab request dari Adam sebab dia suker giler sama ichigo ni but di sebab kan dia tak berapa sihat so ai tak kasi dia makan ichigo mentah-mentah sebab sejuk buah tue kan so bikin puding la. Laju dan lincin habis.1st time buat sebab kebetulan ada ichigo kat umah masa ni. Kat sini ichigo manis giler tak macam kat mesia banyak yang masam rite...mudah sangat buatnya pejam mata pun boleh siap (boleh gitew?hahaha)..recipe ni ai copy from majalah rasa 06 dan ubah suai skit....hikhik recipe di bawah yer *___*







Bahan-bahan::

1 liter susu segar
10gm agar-agar kering
250gm gula
100 gm tepung jagung
100gm ichigo/strawberi -di potong dadu
(ai tambah 50gm ichigo untuk di blender kasar/halus)


Cara memasaknya::

1) masak susu bersama agar-agar kering dan gula hingga larut.
2) kemudian masukkan tepung jagung yang telah dibancung ngan sedikit air.Kacau selalu
3) Kemudian masukkan buah strawberi dan masak hingga menggelegak
4) tuang adunan ke dalam acuan yang di gemari dan sejukkan.



nota ibu jari:: adunan ni macam banyak so ikut suka uols nak kurang dekat mana, macam ai pow tak ikut 100% sebab kami tak suka sweet sangat so sugar tue memang di kurangkan plus ichigo already sweet :))




4 comments:

hazila said...

Salam,
Semalam akak dah pegang 1 packet strawberry, tapi letak balik sebab takde idea nak buat apa lagi...

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

salam k.hazila
kat mesia panas sekarang kan....selain pudding,buat jus pow oke...wah sedapnya hahaha @___@

anie,Nagoya said...

mnta halalkan salin resepi.nak cuba jg.sbb akira antu ichigo.kat cini ichigo memang manis.nape mesianya masam.kurang baja gula kot?

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

K.anie::siler2 CnP yer
Yeahh akira leh geng ngan Adam hantu ichigo
Hikhik d(^_^o)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...