♥KONICHIWA ☻-☻ WELCOME to blog ☆*♥L@dy @yU♥*☆

Wednesday, April 13, 2011

♥ Macam-macam rule daaaa ♥


Petang semalam sensei class Adam datang visit kami kat umah just nak kenal lebih rapat, ni kira rule wajib dia orang visit umah student. Banyak benda dia tanya dan bagitahu, walaupun Adam baru masuk youchien 2 hari tapi macam-macam dah jadi. Sensei bagitahu yang tomodachi tanya kenapa Adam tak berdoa macam dia orang waktu makan...alah tangan ala menyembah ngan sebuat etalakimas(betui ker eja gini?) jawapannya memang ai ajar supaya sebut bismilah then memang dia follow what rule yang ai bagitahu. But actually kalau ikutkan tue bukan doa just macam ucap saya makan dulu gitew jer. But as muslim benda kecik pun kena di titik beratkan walaupun kita tinggal di negara bukan islam.


Then sensei cakap yang Adam suka gi toilet bukan dalam waktu yang di tetapkan. Rule kat sini ada 2 kali jer boleh gi toilet ai tak sure time yang sebenar....manalah anakku nak tahu yalah baru masuk 2 hari rule banyak nak kena follow so hope he can learn ASAP. Lagi satu sensei bagitahu yang tomodachi tanya lagi kenapa Adam gi toilet kena bawa air? then jawapannya ialah as muslim kena cuci segala hadas kecil dan besar dengan sempurna mean tak boleh main lap jer ngan tisu. Sensei tue cakap dia perlukan answer sebab bila bebudak lain tanya dia dah ada jawapan sebab tak nak Adam nampak lain dari dia orang sebab sebelum ni ada kes yang budak luar juga study situ ada habit lain dari nihongin kena ejek then sebab stress budak tue dah stop study kat citu. Gluppp! ada juga kes gini ek tapi nak buat macam mana perangai budak-budak memang gitu.


Setakat ni hanya dua tue jer yang sensei cakap Adam tak sama ngan budak lain yang other side overall ok sensei dan tomodachi suka sebab dia ceria(ehemmm tue memang perangai dia hikhik). Semalam dia kasi jadual untuk aktiviti until bulan July, banyak sungguh activity luar yang dia orang buat. Ni baru kat youchien tak masuk kolah rendah plak hope my son ada semangat yang kuat untuk study kat sini. Pagi tadi Adam sakit perut plus cirit birit dalam pukul 3.45am cian dia 2 3 kali gi toilet ingatkan hari ni nak suruh cuti rupa dia cakap dah ok nak gi youchien juga.


Rasanya banyak experience yang ai dapat kat sini yang tak mungkin ada di Mesia. Cuma banyak cabaran yang kena tempuhi as muslim bila tinggal di negara yang majoriti non muslim. InsyaAllah moga segala di permudahkan olehNYA. @_____-


Adam dan sensei



14 comments:

NurIzza said...

suka entry nie... saya suka dengar citer2 dari luar nie...
tahniah wat adam.. :)

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

setiap country lain cerita rite...kat sini kecik2 dah di ajar displin diri patut dia orang ni semua bagus2 belaka :))

Ijah EmoTemo said...

wah , mmg bykla rule dia. teheheh.

cayo' cayo' adam! eh eh tetibe. ekekek

niey_muhaini said...

Ayu & family sungguh bertuah dpt merasai pengalaman yg brbeza di prantauan. pastinya adam akan mnjd anak yg pandai berdikari nanti..)

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

iajh::ada byk lagi tapi malas nk taip hikhikhik :-p

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

niey::insyaAllah itew la yg di harapkan moga bila pulang ke tanah air nanti dia mempunyai pengalaman yg berharga :))

anie,Nagoya said...

kk anie mggu depan cikgu dtg.sib baik dua ekor ni cikgu pempuan.senang aku nak celoteh.tak memalu...

memang gitu le...kita lain dr jpn.apa yg kita buat amat berbeza.arap adam tak kene buli ya.sbb org jpn, lagi2 bdk suka membuli.jd adam kene jd bdk yg ceria n cergas.tak de le dia org nak buli.

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

sekarang ok lagi maybe baru lagi lelama x sure la akak sebab kawan ayu ada citer anak dia kena tampar la kena ejek sebab warna kulit coklat...cian plak dengar...hope x jadi smpi gitew la...ayu ajar jgn melawan bukan sebab takut tapy sebab kita menumpang negara orang....sob sob..huwaaaaa :(

sephia said...

mesti dorg panggil Adam san..;)sgt besh kat japan..pendedahan banyak..nanti suh adam main ape2 instrument..

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

Sephia::nope depa pangey Adam kun hikhik(^_−)−☆
Tgk apa dia minat nnt

hanny said...

salam kenal dari kitakyushu:)
Anak2 akak pun akak ajar pandai jawab kalau kawan tanya kenapa lain dari diaorang. Akak suruh diaorang ingat yang kita nih orang Islam dan orang Malaysia. Bangga dengan diri sendiri. Moga Adam suka pergi sekolah.

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

salam k.hanny...now adam suka gi youchien walaupow demam nak gi gak...hope x der prob la salam kenal dari tochigi :))

onedurrani said...

kak ayu...lawatan sensei ni..sy pun kene juga..walaupun anak sy kecil lg...sy siap cb mengelak..tp xboleh juga..dieorg dtg juga..tp yg peliknye..bile dtg umah..xde pulak anak sy nangis mcm smpi kat hoikuen dia tue..anak sy smpi skang kalo smpi kat pintu kelas dia mesti nangis..emm..xtahu nk buat ape dah....hehehe
bgsnye adam...cepat dia belajar...;)

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

dia org blh ckp english ker? mmg blh kot mana pow mesti smpi juga sensei tue kat umah sebab dia org nk kenal family dan cara hidup student dia org....mmmg dia x nangess sebab kat umah ada ibu kat hoikuen dia jer!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...