♥KONICHIWA ☻-☻ WELCOME to blog ☆*♥L@dy @yU♥*☆

Tuesday, October 23, 2012

♥ Short Trip To Nagano ♥


N3 berkulat lagi...wake up² *tepuk pp sendiri* asyik lazy mood jer ni....apa nak jadik ni. Tolong kembalikan ROH rajin berblog kat diri ai balik uwaaaa (o^^o).


Finally ai berjaya terjah Nagano yeah yeah *moonwalk dance* 3 weeks ago. B4 memang dah ada terjah dearah di Nagano tue but just kat Karuizawa jer bukan Nagano shi. One reason nak terjah Nagano shi ni sebab nak tengok tempat darl study dulu kala. Pukul 6am gituew bertolak perhhh 1st time naik highway yang begituew banyak guna tunnel...sebab darl drive so ai sempat kira berapa kali weols masuk kuar tunnel *nampak sangat tak de keja atas keta tue khen* . Total 26 tunnel (one way) weols guna...punya la nihonjin sayang nak meneroka gunung ganang or bukit kat situew. Weather hari tue cloudy jer...suhu 17 deg haiyooo sejuk dah la weols pakai baju selapis jer....sebab check weather cakap panas hari tue tetiba mendung plak. Pics banyak giler but M lagi nak upload bebanyak ni.


masa on the way sekeliling semua nyer gunung ganang....sejuk mata memandang sejuk lagi badan weols OUCH dush dush!!!


Weols sampai kat Nagano around kul 9am gituew...then parking keta kat Nagano eki sebab darl cakap nak naik atas bukit tue better naik bus. Ticket sorang ¥1350 (RM51) one way....serious ramai plak hari tue. Destinasi pertama weols terjah ialah Ninja Mura (perkampungan ninja) nun jauh di atas bukit. Nak gi tempat ni ala² nak gi Nikko gak cuma kat sini lagi tinggi from Nikko tue. Sejam gak nak sampai but ai thing ikut traffic gak la if gi waktu aki/autumn sure lagi ramai sebab situ banyak pokok momiji/maple leaf kat situ.


Masa on the way tue banyak giler jumpa pokok apple...owh jakun sebab kat Tochigi ni kena gi kebun apple baru leh tengok or makan but sini kiri kanan jalan ader....


ni pics darl masa gi Ninja Mura tahun 2001 or 2002...tak sure...but compare ngan pics weols gi memang Ninja mura ni dah lain la. Pokok apple plak macam pic tue la...lebat giler buah tepi jalan tue.


15 mins kena berjalan kaki nak gi Ninja mura ni...sebab weols naik bus...if ai tahu memang suruh darl drive la...but dia cakap "oke la jalan kaki sket...boley u kuruih"  DUSH。。。。 bak missile words tue...uwaaaa hentak kaki...but tak penat maybe sebab weather tak hangat kot then tak berpeluh langsung. Tempat ni close waktu fuyu/winter yer uols....


antara view dalam Ninja mura ni...nak masuk ticket berharga ¥450 (RM17) jer but if nak main kena bayar asing m(._.)m. ....... .. Nak sewa baju ninja pun boleh sepasang just ¥800 (RM30) ader color merah ngan hitam


kebetulan waktu weols sampai dah lunch hour so decide makan dulu b4 nak jejalan....wajib la try soba sebab nagano ni memang fofuler ngan soba nyer yang sedap!! Rega satu soba¥650 (RM25).


si adam excited nak main dah   (((o(*___*)o)))   


 pose ninja suda....titi gantung but si adam sempat lagi main jump²...si okasan dah gerun hukhuk. 


terjah ni better pakai sports shoes baru best nak main. 


antara omiyage/souvenir yang ai rembat....best sebab ader FM. Jarang sangat tempat kat nihon ni jual FM taw. 


antara tempat pemes area Ninja Mura. 


Around pukul 1.45pm gituew dah turun balik ke nagano shi sebab nak jalan kat tempat lain plak lagipun kat sini kul 4.30pm dah gelap. Now memang cepat malam kul 5pm dah magrib. Sampai kat Nagano shi weols tejah Zenkoji Temple...ni antara tempat yang fofuler kat Nagano shi....


lautan semut  manusia hari tue. Banyak souvenir shop kiri kanan jalan b4 sampai zenkoji temple ni.


loike ketat² view kat sini...sayang tak bawa tripod if not boleh snap pic ngan darl...si adam tak de mood nak snap pics hari tue...nangesssss。。。。。。Weols singgah kejap jer kat zenkoji ni sebab kena zoommmm gi Shinshu University plak. 


finally ngan terharuzzz nyer *over acting betui la* mampu juga masuk shinshu uni tempat darl study.... zaman bergayut telefon tahun 2003-2004. Darl bawa gi lab dia juga just tengok kat luar nak masuk dalam tak boleh. Dia cakap banyak yang berubah...of coz la dah 8 years darl leave shinshu. Nostalgia chenta betul la hukhuk.


So lepas terjah Nagano ni kesimpulan yang ai boleh buat ialah *ayat karangan BM* nagano not bad la...if nak tenangkan fikiran memang sesuai sangat sebab keliling gunung ganang yang menghijau *cewahhh ayat*. But if nak tinggal sini tak kot...for me la...macam tak sesuai ngan jiwa dah la jauh nak gi mana²....hampun jangan marahkan ai yer orang nagano termasuk darl hukhuk. IA next year plan nak gi lagi but ke tempat lain plak. (@ p @)








16 comments:

Anum said...

seronoknya sis

Sherwieyna Muzzawer said...

SUKALAH TENGOK SEMUA GAMBAR-GAMBAR AWAK, CANTIK-CANTIK SEMUANYAAAA..

kasihredha said...

Ohhhhh tidakkkkkkkk
Pokok epalllll merahhhhh ituuuuu
Gerammmmmmmnyaaaa

MizzTina said...

epal fresh!!!!

Kesuma Angsana said...

wah bestnyer, bila lah nk dapat pergi.. hehehe mula2 baca n3 ingat nagoya pulak !

S! M4T4 C0KL4T said...

bestnye dpt tengok kembali tmpt yg byk memberi nostalgia tu...^^

***teringin nk FM tu...camne ye kalau nk orde...kihkih

lizz said...

cantik kasut u i suker...apepun best sangat terasa cam kat saner plak...

tiNi Aziz said...

ayu kita serupaaaa!!! kitaorgkan dok osaka, bandar yg sibuk tuh sekali hubby kena outstation nakatsu oita. I mati kutu okeh dok sana, transport paling ideal ialah bas mini or teksi. nk naik beskal ke jusco mau lencun baju baru smpai.. tp kalau nk berjalan mmg best sbb byk tmpt yg best2 and I pun pernah jmpa tunnel lebih dr 20 kot perjalanan dr nagasaki ke nakatsu, oita..

FnF Simple Life said...

wah3x... syioknye gi nagano...

tu laaa gi jalan2 ngn kete mmg byk kuar msuk tunnel... tak penah pulak sy nak kira. hihi... dasyat org jepon nih leh buat tunnel bawah laut rentas tokyo bay tu kan2... tahan jishin lak tu.

yatie chomeyl said...

shantek baju polka dot..i like

Eni said...

waahhh nmpak best la tempat ni jauh dari bandar pastu byk gunung lagi...teringin nk pergi niigata laut kat situ cantik kan ntah bila la blh sampai ^,^...

Nadiah Sidek said...

baru tahu kat jepun tak banyak jual FM. sini berlambak-lambak

ct kektus said...

tak ada jumpa ninja ke kat situ kak. hehee


Ijah EmoTemo said...

noks...ai loike..baju...tudung...kasut sedondon uols ituew...ekekekek...

Hanamiko Sakura said...

ahak! i nampak kelibat naruto.. hehehe

seronok baca cerita kak ayu pergi travel kat nihon ni, tak cukup saya tengok travelog jejak zizan di jepun.. hihhi

sitiezahim said...

hahahaha sekilas ikan, i dah tau u tak sesuai dok situ..hik hik hik...:P
tp sesekali pegi ok kan, seeejjjukkkkk je mata..tenang rasa hati...dan FM tu sungguh comel...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...