♥KONICHIWA ☻-☻ WELCOME to blog ☆*♥L@dy @yU♥*☆

Friday, October 25, 2013

♥ Introducing My Princess MIA ARISA ♥



Konichiwa....ader yang rindukan ai tak ❓ #feelingMacam Retis #DUSH!! Ya hampun berkulat lagi blog ai ni, sorry uols kali ni bersebab ai tak update....nak tahu why ❓ baca kat bawah but for sure ramai yang dah tahu reason nyer  (o^^o)


Syukur alhamdulliah atas izin NYA ai selamat melahirkan my lil princess on 3 October 2013. Ni antara best moment selain 11 November 2005. 2/10/13 malam tu sempat kuar berdua ngan darl g beli barang, balik sempat makan pau kacang merah #oishiiKatta #melelehAyaqLioq dah ni ngeee. Lepaih tu around kul 11pm ai gigih main candy crush until ai dengaq bunyi #POP ...confuse bunyi apakah ituew❓❓ kuaq bagitahu Kat darl ai suruh g check Kat toilet...ok rupanyer dah macam air sirap. Cherita Kat darl sambil boleh senyum² lagi....then darl call clinic cherita Kat midwife etc ... Biler darl cakap bersiap Jom p clinic sebab midwife cakap base on explanation tu dia kata macam air ketuban dah pecah...ok ni dah start tak boleh relax siap muntah 2-3 Kali sebab nervous #IniSangatTakCool.(?-_-?)


Sampai clinic around 12am gurai ambil blood pressure then duduk Kat "Kerusi Ajaib" untuk check bukaan berapa cm... Bila sensei cakap 4cm #OMG² cepat nyer rasa sebab tak sakit pun...sensei siap tanya awat tak Mai awai sket #imagineSenseiCakapMelayuLoghatKedah hahahaha.. Ikut kan ai nak tunggu sakit jer baru nak terjah✌️✌️.


Midwife bawa ai g satu special room nak check heartbeat akachan etc...Kat situ Ada 3 rooms yang available before masuk ke labor room tu....size room tu macam single room Kat mesia tu...darl teman kan ai...but of coz cara Kat sini different ngan mesia. If dulu ai bersalin Adam oniichan Kat KMC theyols kasi ubat Kat votot nak kasi verak dulu...sini no ubat² la....sakit contraction pun tak boleh request epidural etc...Kira semua back to back macam zaman our parents bersalin dulu kala.


Ai rasa start dia monitor tu sakit langsung tak terasa until kul 3.30am gituew dah start slow contraction Kira hat jenih manja² gituew...mampu gi toilet lagi la. Pukul 4.30am sakit yang maha sakit dah datang lalalala #bunyiMacamHappy tapi NON HADO  ....midwife datang bila dia notice draft contraction tu makin high...ai cakap nak g toilet dia start seluk plak but ok since dah already sakit...dia cakap DAME aka tak boleh abunai/bahaya sebab kepala akachan dah turun bawah....dia teruih suruh ai jalan masuk labor room ...1st time gak merasa tiub nak bagi kencing dia cucuk Kat situew....#ouchhh agak pedih biler nak masuk and kuar tu...but still boleh tahan la tak de ai meraung bagai....


Masa masuk labor room pukul 4.45am tu draft contraction memang high 70-80 ni ai refer Kat darl sebab dia monitor benda tu siap cakap ready u akan sakit sat lagik hukhuk....actually masa ai masuk labor room tu baru 6-7cm jer but sakit yg maha sakit dah tiba.... Epidural tak leh guna langsung baru tahu erti sakit bersalin dalam erti kata sebentar....lucky darl with me this time dulu masa Adam dia tak boleh sebab guna forcep doc cakap tak leh tengok sebab ganaih #nNgess


This time midwife n darl guide me very well...dulu doc suruh teran jer Kat sini bila contraction datang baru dia suruh push so tak de buang energy gituew jer...ai have a prob about breathe selalu nafas pendek then tak reti nak teran...ai tak confident boleh normal without forcep dok agak sure macam Adam gak nanti but alhamdulliah 4 Kali push dah kuar...syukur alhamdulliah. Dulu masa Adam guna epidural so push tu tak rasa sebab kebas giler even dia kuar pun tak sakit but now ai rasa everything from head, shoulder etc memang terasa sangat...my sensei super duper cool tak banyak cakap...Cuma dia cakap sugoi kejap jer dah bersalin if nihonjin memang take time katanyer.


1st pics of Mia Arisa...tq midwife♥ pics ni theyols kasi ngan card yang siap record voice mia...macam card raya yang ada music gituew. left masa mia baru kuaq from my womb blood ngan air ketuban pun tak cuci lagi...right princess with us but kena blur n crop la pic ni sebab ai tak bertudung masa ni.


Ai bersalin Cuma ader sorang midwife and sensei jer then baru sampai specialist budak²....alhamdulliah 5.31am on 3 October 2013 maka lahir la princess yang bernama MIA ARISA. Feeling macam 1st time bersalin memang totally different antara kelahiran Muhammad Adam Najmi and Mia Arisa ni. Midwife sampai puji darl guide me macam orang pro sampai tanya tak nak jadi bidan ker❓❓❓ omg #pitammm ngeee. But memang bukan ai nak puji dia sebab dia cool tak gelabah...ai dah hilang focus bab teknik nafas tu but dia selalu ingatkan ai...masa bersalin pun ai selalu tutup mata masa nak teran dia Asyik cakap open ur eyes jangan tutup...abunai takut pitam. Ai pun actually rasa macam terawang² rasa macam mimpi jer....proud to my self mampu teran lama giler sebab ai memang tak confident sampai satu tahap ai cakap Kat darl dame/tak boleh dah ..letih giler but darl selalu bagi support Kat ai...1st time bersalin Kali ni sampai midwife ngan darl kena lap peluh ai...atsuii/hangat giler rasa masa tu....sebijik macam scene dalam drama or movie orang nak bersalin tu hukhuk.


Kira kejap sangat Kat labor room tu sakit pun tak lama syukur sangat ...lepaih jahit memang rest sejam Kat dalam tu then teruih jalan masuk room no wheelchair etc...so jangan verangan nak bermanja yer. After that midwife bawa machine nak massage kaki ader dalam sejam gituew...best uols rasa fresh sebab letih kangkang tadik #Dush❗️❗️ 5 days 4 nights at clinic all the staff's treat me very well...terutama bab makanan sebab banyak benda ai tak boleh makan then theyols follow my list yang weols kasi dulu. Pukul 6am everyday wajib bangun sebab nurse datang check suhu badan mama & akachan.


foot massage machine

function dia macam ni la


my room 207

kawaii room for me ありがとう darl coz make sure ai comfortable kat sini....semua single rooms kat sini cuma if nak yang luas macam ni kena plus ¥3000 per day if room biasa tak kena charge.


1st time juga kena record anak kencing, verak, timbang berat before and after menyusu during ai stay Kat ward hari tu...#mampuuu❓ Bukan dok makan tidoq jer ...theyols ajaq cara menyusu and mandi akachan ngan betui...siap nurse datang nak urut breast incase susu tak kuar. 4-5pm plak turn sensei datang visit...clinic yang ai pilih ni kecik jer just ader 13 rooms but lengkap semua...operation room pun ader...sensei yang deal and sambut my princess pun boss clinic tue la. Dah tua sangat tengok dia...now dah 23 days feeling❓❓happy, excited & joy of happiness but same time sleepless & restless. Princess pun dah start reti buat perangai dah of coz dah makin pandai gituew khen ✌️✌️.


happy face ♥♥ wajah kesayangan ai...


presents from sponsor to princess & ai...actually masa balik pun balik lagi but lupa nak snap....yang special dapat teddybear ikut weight princess then tulih nama mia arisa but benda tu 2 months baru siap...excited tak sabaq nak tunggu....

princess MA 2 days olds

she 5 days old

pose DIVA mampooo ❓ ❓ ngee...9days old ...makin hari makin berubah muka princess (((o(*___*)o)))  


Alhamdulliah confinement Kali ni my parents datang nihon jaga Adam oniichan and masak etc... Ai just fokus jaga princess jer...syukur sangat ada yang help if not boleh pitam rasanya nak handle sorang diri....tera umi tolong pun time ngan oniichan dah kurang...if ader free time memang ai cover tidoq jer...cian darl juga sleepless sebab princess nangess nak susu jer. 


Menu bersalin during ai stay kat ward hari tue...FYI nihonjin ni semua bedal memang tak de pantang larang macam weols ni...of coz ai tak makan semua....setakat ikan dan sayur yang lain darl yang perabih.... 1 hari makan 4 kali sehari breakfast, lunch, hi-tea & dinner...but pics ni ai pakai boh jer....malaih nak pikiq hukhuk.... layannnn m(._.)m    







curlastt sangat presentation memang setaraf hotel 5 star gituew....masuk masterchef ni confirm boleh memang ngeee....berselera sangat tengok kenapa la budaya kiter tak buat gini...semangat sket nak makan khen....gituewww demand bukan main.  



"The other day, a cute girl was born to us. Our family has gained a member, and we feel lots of happiness. From the bottom of my heart, Ai want to say thank you for being born."


my prince & princess.... sayang ketat² ♥♥♥♥♥


Mia Arisa
みあ ありさ
ミア アリサ

Mia:: 美愛 Beautiful Love
Arisa::美桜 Lovely Sakura


03 October 2013
Itahashi Maternity Clinic Ichihara Chiba.
2.94kg






nota ibu jari maneh ai:: berchenta juga nak siap n3 kali ni...berapa kali draf nak siap 1-1....











35 comments:

Nurzakiah Hanum said...

comelnya

Puan Awin said...

cumelnya mia arisa...geram tgk pipi dia...rindu nk bau baby...akak doakan sy de rezeki gugirl pulak thn depan ye....x sbr nk usaha lagi ni...

Ms~M@T@HaRi^Z said...

Alhamdulillah tahniah :)

Aisha mimi said...

Bkn zaman dolu2 bsalin xpkai epidural wei..aku bsalin 3,3 pn xpakai epidural punnn..tp xrs serik pn..nk bsalin lg ada laaa..hebatnya nikmat itu..tahniah ya..

imie fatiema said...

alhamdulillah, tahniah dearest sekeluarga.. chomel sangat..

❤Kamsiah❤ said...

Ayu..dah hampir sebulan berpantang..tak lama lagi lepas la hehe...kat sana ada urut2,cukur jambul mcm kat sini jugak ke..atau tok Arisa yg tolong urutkan...

NM03 said...

tahniah beb

patut le lama sepi

cantek nama, seindah maksud

kerlasss gilak menu2 dia weh.

bilik pun homei...

baby lagi homeiii

yatie chomeyl said...

omedetou ayu...rindu nya nk bsalin kat nihon. mmg best sbb midwife jaga tip top.

Munnafendy said...

kak ayuuu...tahniahhh!! comel sgt mia!! part paling suka makanan tuh mmg 5star la! kat gov hosp sini alahai sodih...sy xsentuh pn, mil yg bekalkan Nasik..huhu

congratulations kak!!

Ijah EmoTemo said...

mia arisa comeiii sgt! gewamm aunty jijah tgk!

congrats lagi sekali uols! kiss kiss hug hug utk mia arisa ok! mwahhh.

MizzTina said...

bilik kemain cntik n selesa.. makanan lak mai aihhh.. yg si princess tu lak asek sengihhhh je.. gewam tau!!! pose kemain diva lgik.. mesti adam suka amat tu kan.. ada kwn dh even bukan geng dia.. kekeke.. apa pun, tahniah kak ayu!!! doakan sy lak ye even lama lg.. hehehe

Brilliant Marjan said...

sis, tahniah dengan kelahiran baby mia arisa.jepun mari..doakan utk sy tahun dpn for 2nd baby.harap dapat normal..insyaAllah.tapi heaven je tengok cara mereka layan patient di sana.

siti shuhada sgawi said...

congrat ai..happy for both of u...hihihi

Jemari_Suri said...

kaka tumpang hepi gak ni ayu...
lama dh tak bau baby ^^

moga ceria bahagia dan sihat selalu^^

Anonymous said...

tahniah... :)

Cik Eka said...

waaaa makanan dia hidang adoi comel la sangat sayang nak makan. hahahaha

bilik pun ya adoiii comel la sangattt. geram.

Mia sangatlah comel ditambah pose ala2 diva itew. sangatlah comel.

tahniah akak..

Siti Hajar said...

wah. rindu3 akak lama tak update belog! Mia Arissa. cantik sangat nama. macam dalam novel2. heee. Alhamdulillah semua selamat. Dpat rezeki princess pulak kali ni. happy for you <3

et said...

tahniah babe..

excited sungguh i baca ntry u kali ni..huhuhu
baby u cantik n chomel sangat tambah part mata..tak puas tengok..hohoho(over aku kan)..moga mia arisa membesar dengan sihat..

MamaHarriz said...

comel sangat mia chan ni..best kak ayu dpt pengalaman pregnant n berslin dkt nihon..huhuu

yongfarehah said...

comelnya babyyy. omedetou! >.<

happyichigo♥ said...

Ya Allah
Berbunga-bunga hati baca entry ni... Dan berdebar juga..
Seronoknya saat melahirkan akachan! Alhamdulillah semua selamat.. Mia comel sgt...dan maksud nama mia pun cantik!! Lovely sakura, wah sweet nye... Bilik kat hospital jepun cantiiknya, mcm lovely country theme pula..
And the foods sgt superb mcm hotel 5 star.mesti busy sgt sekarang kan...? Hehe..omedetto ayu dan adam kun..mesti adam kun seronok jaga dan min dgn mia chan!!


Nnt dapat bear jgn lupa update ok....!!!

lizz said...

congrats dear dapat baby girl yang super comel...

aanie said...

tahniah ayu....comel baby MA....

lepas ni giliran ai lak...

Teratak Hami said...

Ayu... comel baby Arisa. Akak kat sini dah dok jerit 'aduh duh duh comel"
Tapi baca part nak beranak tu buat akak ngeri je la. Teringat2 kisah setahun yang lalu.

sitiezahim said...

tahniah ayu.. hehehhe... bes la dulu masa adam leh episural. saya tak penah nak merasa so masa sakit tu, hanya Allah je la yang tahu...huhuhu...

kasihredha said...

alhamdulillah...tahniah ayu hugsss

Amie said...

Tahniah.... tahniah.... selamat berpantang Ayu sayaaaanggg!

SEPHIA said...

Congrats uols! Comell Mia Arisa <3 <3 <3

LuN@_aiDi said...

Ari tuh dah baca kat ipad, neh baca dekat lappy baru iols leh tinggalkan komen (=
meriah betoi makanan yg derang sediakan tuh uols.. bestnyer
dekat sini, even private spital pun makanan biasa aje..huhuhu
errr ke iols silap pilih spital..hehehe..
btw comel princess Mia muka hubby uols! eerrr motip nak kata hubby uols comel pulak..hahahaha

iols berblogwalking neh uols..ngehngeh..
jom makan laksa uols! hahahaha
lariikkkkkk!!!

Kesuma Angsana said...

tahniah dah ada sepsg dah... neway jaga diri yer !

Aziela said...

Alhamdulillah. Congratulations darling. MA is soo beautiful. Seronoknya experience bersalin kat sana kan.

Yong Is My Name said...

Laling Ayu,

Tahniah!! Sorry la lambat Cik Yong hantar perutusan..
Sedap nama dan secomel tuannya.. Selamat berpantang darling

ct kektus said...

tahniah sis!!!
comel sangat mia arisa.

makanan tu semua pon nampak sedap. hihiii

Eni said...

salam ayu...tahniah dapat baby girl...comelllll :))...sori kita org paling last kot yang wish hehee...kita dh lama sangat tak update blog...masa ayu bersalin aritu ada tgk kat instagram ayu tp kita segan nk komen kat situ heheheee...

tenku butang said...

comeynya mia arisa

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...