♥KONICHIWA ☻-☻ WELCOME to blog ☆*♥L@dy @yU♥*☆

Thursday, June 27, 2013

♥私の家の話♥


Harloooo uols sayamm,


Wah tajuk feeling macam reti kanji ker...story of my house gituew...jika salah hampun baru merangkak nak belajaq *ni memang dasar pemalas, almost 5 years pun tak master² nihongo lagik* . Alhamdulliah everything dah settle bab pindah randah ni...serious penat banyak benda kena buat include kena ada surat pindah from city office shi/daerah yang lama (tak de surat ni tak boleh reg tak shi baru) plus kena bawa yearly tax yang selalu bayar tue...if not kid allowance tak dapat la. Pindah kat 日本 ni bukan macam kat mesia tue...bank pun kena buat baru coz kebanyakan negeri memang ada bank sendiri...part ni laceh sket. Today darl ada business trip ke 小山 lagi so should be today akan settle sebab jumpa agent umah lama nak kasi keys...nak kena settle apa yang patut..tataw nak kena bayaq berapa plak tue. 


Last Sunday weols terjah 小山 lagi nak cuci apa yang patut...darl yang buat banyak ai dok duduk jer *untung jadik mak buyong ni* ngeeee. Ramai yang request nak tengok umah weols......so ai dah upload kat IG & FB hari tu now ai upload kat belog plak..... FYI umah kat 日本 ni memang sepesen jer hukhuk (@ p @). 


our old house...start from march 2009 until early June 2013 weols stay sini, banyak memories kat sini..tempat adam membesaq. Umah no 202 tingkat 2 tue...2 tingkat 4 buah umah.


Lepaih settle cuci umah my boys g salon fav theyols nak gunting rambut...kira g sayonara kat ojichan & obachan tue...start memula duduk kat oyama memang kedai ni la theyols selalu terjah sebab murah hahaha ¥1000 (RM33) jer sorang kat sini macam 10 hengget jer la. 


our new house at kimizuka, tak sampai sebulan lagi duduk...kali ni dapat tingkat bawah plak....aparto ni 2 tingkat 8 buah umah...3LDK. Mesti hairan khen x de grill bagai, yes sini memang tak de orang pasang grill kat pintu, tingkap etc sebab abunai/bahaya if ada terbakaq etc nanti...alhamdulliah setakat ni tak de orang kes pecah umah bagai lagik. 


view from our parking, kat tempat darl lalu tu tempat letak basikal...sewa parking sini ¥4000 jer (RM131) umah lama parking weols bayar ¥5000. kat sini tak boleh parking suka hati if not theyols pangey incik police...sangat strict gituew.


muka pintu weols....102 owh my life memang selalu berkaitan ngan number 2 ni ngeee....fav number gituew!!


living room weols...kecik jer, jangan compare ngan space umah kat mesia yer....sini umah memang chomell gini ngeee...tak sempat nak berdeco bagai....malaih sebab if jishin habis jatuh dah kena masa jishin kuat march 2011 tue.


ni part toilet, bathroom then ada special space nak cuci muka etc...umah lama tak de macam gini. 


bilik khas buat adam oniichan, tempat dia main ngan study...dulu kena share 1 room ngan weols....nanti adik kuaq dia kena share ngan adik plak la ngeeee.


bilik ni khas untuk our guests...but sementara waktu full ngan kotak lagik...lepaih unpack memang boh dalam bilik ni dulu nanti call sakai suruh dapat ambik. 


kitchen weols biler dah masuk barang etc sangat la sempit *teriakkkk* siler kuruihkan diri if nak masuk kat area ni na  (o^^o) . Teringat iklan INGINKAN RUMAH YANG LEBIH BESAQ? PINJAMAN KAMI SEDIA MEMBANTU. Dok plan nak tukaq freezer besaq but tengok space gini kena pikiq 2-3 kali balik...dulu umah lama part dapoq ni memang luas giler....tertiba rindu umah kat mesia yang serba serbi luas so orang mesia sangat lucky bab umah ni...Nak beli kabinet pun malaih sebab guna space banyak....so guna benda basic jer....dok kat sini boleh belajaq nak control nafsu beli barang umah. Its ok temporary jer bukan selamanyer akan dok kat 日本 ni khen. 


part dapoq ni memang weols now jaga betui² sebab masa pindah from umah lama dapoq la tempat paling seksa nak cuci sebab banyak lekat minyak...of coz our food semua guna oil khen...so keliling tue weols pasang wallpaper plastic ni so minyak tak letak teruih kat wall tue...yang aluminum tue weols pasang keliling stove biler menumis selalu terbang merata khen so ada benda ni kurang sket...semua ai beli kat daiso jer...murah boleh tukaq selalu ngeeee. 


hat ni 1 lagik prob....apa benda orang sebut ekkk? x ingat uwaaa...dulu ada kipas better sket even susah nak nak cuci biler lekat minyak kali ni dapat jenis sedut gini....hat ni macam kat mesia buat jenih besaq...tengok weols terpaksa guna filter gini nak tapis minyak...ni hasil tak sampai sebulan masak....dah tukaq color sudaaa....if tak boh lagik la teruk nak cuci nanti...hat ni beli kat daiso, home center etc semua ada juai. ni sebulan sekali kena tukaq. Dulu weols tak ambik pusing sangat part ni now kena jaga betui² la if not kena bayaq masa nak kuaq from umah ni. 



Ni la kehidupan si perantau di bumi asing ...alhamdulliah ada juga tempat nak berteduh gituew khen walaupun sempit. *ayat drama queen lagik*  (((o(*___*)o)))   













15 comments:

Kesuma Angsana said...

suka lah KA tgk rumah2 kat sana tu.. cute & comel aje, yg penting kemas kan !

Liza said...

salam ayu, rindunya kat mak buyung...dah pindah rumah ye, takpe la kan walaupun kecik..nnt balik msia beli rumah besau2 , pastu jemput akk dtg rumah ye...hihii

yatie chomeyl said...

bila blk msia letih kemas rumah plak ayu. terus rindu umah nihon yg chiisaii. duk msia ni nk masuk dapur pon malas pasal dapur jauh sgt dr living room, baru melangkah sikit baby dah nangis. dulu masa duk nihon, rilek je letak abg SN kat dlm bilik smbil i masak kat dapur..pasal sebelah2 je hahahah

Cik TeN10 said...

ahaa standard umah nihon la kan. tak dpat le nak luas2 mcm umah kt mesia tu kan tp alhmdllah asal dpt berteduh tu dh ok sgt :)

ohhh dapuq umah i besaq ! i suka sgt sbb bila stress suka spend time kt dapuq memasak ke baking ke.. peti ais umah i mcm peti ais utk family ! padahal duduk 2 org je.. hahaha nanti la kl berkesempatan dan rajin i tunjuk umah i plak. :D

Aziela said...

Alhamdulillah. Janji selesa begitu.... Kumpul duit untuk balik Mesia for good. Boleh beli rumah dapuq besaaqqq tu..hehehehehe

ieda immi said...

aah l;ah dikkk
memang comellll sgt2 huhuh

kalau akak jerit sama dah kekeke

x per .. comel2 nie mudah nak kemas dan sampah senang nak sapu ;)

cantik dan kemas dikk , rasa macam duk dlm pondok comel aje ekeke ;)

lizz said...

rumah kecik takper janjinkemas... ok la...

sitiezahim said...

prosedur dia lebih kurang german jugak. kami kalau pindah umah (walau dlm bandar yang sama) still kena inform pejabat bandar untuk tukar address. kira semua penduduk berdaftar gitu hehe.. bab umah kecik ni skarang saya rasa lebih senang kecik compare umah kat msia..leceh nak kemas hahaha :P

Jemarisuri said...

suka lah ngan umah ni...wp kecik tp still tomei..terutama famili kecik kan..tak perlu nk kemas mcm2..dan yg pasti nk beli mcm2...hehe

MizzTina said...

cencomel je tau umah kt sn..

Asrul "iLham" Sany said...

organize uols ni...curlast sgt...rasa nak beli tiket gi melawat je hehehehhee

happyichigo♥ said...

Rumah comeeeel sgt..even u deco simple simple tp nmpk cozy, rasa nk terjah n lounging gitueww hihihi...bilik adam kun cute nye...!!!

FnF Simple Life said...

salam winduuu... selamat mengenap di kediaman baru... Dah dok kat Chiba pulak skrg ye... wuuu...rindu sama rumah kat Chiba...huk3x

Yong Is My Name said...

Take care mak buyung ;-)

ps: orang nihon mana masak sambal belacan, tu yang dapur kecik pun tak per..

Cik Eka said...

cute2 la umah kat sana. suka tengok.hihihi

lama tak jenguk orang jauh nie.. akak dah bape bulan dah kak? hehehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...