♥KONICHIWA ☻-☻ WELCOME to blog ☆*♥L@dy @yU♥*☆

Thursday, March 28, 2013

♥My Experience Of Pregnancy In Japan♥



Harluuuuu uols,

Ya ampun uols semua dah sebulan lebih tak mengupdate apa² kat belog terchenta ini....pembawakan budak rasa *ALASAN actually malaih nak type ngeeee...tengok running man boley plak m(._.)m DUSH!!*. Alhamdulliah now ai dah masuk 12weeks kejap jer dah masuk 3 months khen.


My 2nd pregnancy but in different country and of coz semuanyer lain....kira macam 1st experience gituew. Memula lepas uols tahu dah preggy so gi la checkup kat mana² clinic or hospital pilihan hati uols...lepaih tue akan dapat surat from sensei suruh gi city office nak register nama so nanti dapat la free voucher untuk check up nanti....total 14 kali. Memula ingat lama nak dapat voucher tue rupanyer teruih dapat masa gi tu and for sure banyak giler theyols kasi books about pregnancy kat ai ni. So jom tengok apa yang ai dapat oke!


ni ibarat LOGO RASMI org preggy kat sini, letak kat handbag macam keychain tu.


Maternal & child health handbook ni saja ai pilih nihongo + eng...ada nihongo jer, ada juga eng saja pilih 2 bahasa ni senang for sensei and of coz ai la....macam la terror sangat nak baca kanji khen ngeeee.


voucher for checkup....ikut bulan juga ada yang sampai ¥11000(RM362) paling murah ¥5000(RM165) but still kena bayar cuma tak semahai if tak de voucher ni la.


ai loike this book sebab ada banyak recipe for orang preggy, very easy to cook.


macam² buku ader PILIH PILIH ngeee....hat eng laju baca hat kanji merangkak macam kura² nak eja pun DUSH ngeeee.


Satu lagi dapat green card *lupa nak snap pic* hat ni best if bawa card ni kat restaurant or kedai² yang ada list buku tue dapat la diskaun nak makan or free green bar if g makan. Ikut kedai juga.... jenis restaurant sebulan buat sekali jer....macam mister donut boleh guna everyday if beli 10 biji donut dapat la less 10%...kad tu valid sampai anak umur 18 tahun...curlastt? owh heaven sangat la curlastttttttttt uols.


Plus during pregnancy ni if ada sakit demam insurance cover 100% uols...just bawa bill gi claim kat city office jer dah macam child's kat sini...theyols bill sakit demam pun boleh claim. Untuk kos bersalin memang gov kasi ¥420000(RM14k) for student memang free if kena tambah pun gov kasi weols yang keja ni rasa kena tambah lagi ¥150000(RM5K) for bilik,insurance bersalin etc nanti...caj ni ikut ken/negeri ada yang mahal ada yang murah...tomodachi cakap caj ai tu murah la ngeeee....nasib baik kat nihon ni tak der istilah pilih kasih antara local and foreigner semua di layan sama rata alhamdulliah.


Kat Ikeba Clinic yang ai pilih ni kebetulan theyols memang buat 4D scan start 2 months until 9 months...owh ramai yang jelly bila ai citer part ni sebab kebanyakan susah nak buat 4D kecuali biler perut dah besar.


1st 4D my akachan 10W2D now dah 12W pun...esok kena gi 3rd checkup uwaaaa meraung kena ambil darah nanti.


Murah rezeki my akachan ni belum kuaq dah hadiah present from aunt Hanis, uncle Mi & Ken oniichan ...arigatou ketat² babe for the lovely gym ni.




nota ibu jari manis ai:: Sayonara to Hanis, Mi, Pitt, Iryd, Yatie chomel, Umie Saitama, Lia Morioka, Kaka Ida Fukuoka yang akan back for good tomorrow and this weekend...sedey oke semua geng dah pulang ke tanah melayu....uols akan di rindui...hugs ketat² hope our friendship never ends here ok.














13 comments:

Nurzakiah Hanum said...

great

MizzTina said...

amboi, sepatah hrm xfaham.. hahaha

Kesuma Angsana said...

wah menarik tu !.. apapun jaga diri ye & baby too

Puan Awin said...

tahniah kakkkkkkk...bakal menambah ahli baru eh....dalam diam je ye...

eh2, sy yang abru naik pelamin, akak yg peknen dulu, pe kes ni? hehehe

sabar dubai said...

Syok...kt dubai..check up baby je da 5k...beranak da dkt 9k....pita,m

ADEEYA said...

waa buku2 tu comell :D take care!

Yong Is My Name said...

Dah agak dah Ayu sure tgh slow and emotional.. memang best time pregnant nie, macam2 alasan boleh keluar, paling ayat boleh diterima pakai; Pembawakan budak..

Take care dear

ps; Hanis mama Ken Hamza ker yg back for good??

lieyalatif said...

Bestnyee ...mcm2 special dpt kat sane kan...green card tu yg menarik tuh...bahan bacaan pun byk dpt tu...best2....

In sha Allah moga semua dipermudahkan...best uolss nak dpt bb japang heheheeh

ieda immi said...

bestnya dikk
semoga semua dipermudahkan
banyak pengalaman bila pregnant di tmpt org kan .. ;)

dia bagi banyak bahan bacaan ye dik .. hurmm bagus nie ..
seronok lepas nie bb japan is coming ! ;))

aanie said...

bestnya layanan utk org preggy kat japan ek...siap ada maternity passport gitu..

Jemarisuri said...

pening2 nk baca tulisan tu..mau berthn baru fhm js..hihi

Ijah EmoTemo said...

cepat je ek masa! bestnya dkt sana! alhamdulillah rezeki uols khen dpt mcm2 kemudahan! :D

❤Kamsiah❤ said...

semoga ayu dan bakal bayi sentiasa dalam lindungan ALLAH sentiasa..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...