Thursday, June 7, 2012

♥ Kek Batik Jawa & Wedding ♥

Last Monday sempat ai merajinkan diri buat kek batik jawa lepas skodeng kat blog kaka hana, bila tengok senang jer nak buat terus jer try. Alhamdulliah memang sedap cuma ada gak bahan tak cukup masa nak buat kek batik ni ngeee...tak per asal rasa lebih kurang jer hikhikhik.


sempat snap sekeping ni jer ituew pun guna instagram ngeee...even tak selawa kek batik kaka hana ituew tapi rasa superbbb uolsss auwww  m(._.)m  



RESEPI KEK BATIK JAWA ala Sarawak
resepi oleh : kak zakeeyah yusof FB

Bahan-bahan (warna merah utk setengah adunan)
350 gm mentega - 175g
1/2 cwn gula halus - 1/4 cwn
8 biji telur ( gred B ) - 4 biji gred B 
1/2 cwn serikaya - 1/4 cwn *tak letak sebab tak der stok*
1/2 cwn susu pekat manis - 1/4 cwn
1 1/2 st esen vanilla - 1sk
1 1/2 cwn tpg gandum - 3/4 cwn
1/2 cwn horlick - 1/4cwn (yg nih hana tambah) *ai tambah juga*
300 gm biskut merie ( patah 4 ) - kemudian bahagi 2 - 150g
1 sb gula hitam @ serbuk koko - hana guna serbuk koko 1sb+coklat emulco 
pewarna hijau - hana guna pandan emulco


Cara-cara
Pukul mentega dan gula sampai kembang.
Masukkan telur sebiji demi sebiji sambil pukul hingga kembang. 
Masukkan serikaya, susu pekat manis & esen vanilla, pukul lagi hingga sebati.
Masukkan tepung gandum, horlick dan gaul rata. Bahagikan kpd 2 bahagian. Satu bahagian masukkan gula hitam @ serbuk koko + 1/2 biskut marie yg telah dipatahkan dan satu bahagian lagi masukkan pewarna hijau + 1/2 biskut merie.
Alaskan acuan 9" x 9" tompok2kan kedua-dua adunan sampai habis. Hentak2kan sedikit loyang agar adunan mampat. Panaskan kukusan. Kukus 1 jam atau sehingga masak. 


Nak ucap Selamat Pengantin Baru buat Wan shahrul & Rusputih yang berlangsung baru², actually apa kena mengena wedding ni ngan ai??sedara ker??? hikhik actually wan shahrul ni adek kepada my BFF wan aida...bongsu lelaki sorang ni jer...kira wedding penutup gituew. Tahniah buat mak engku YTM Datuk Tengku Bishara Binti Almarhom Sultan Badlishah kerana mendapat menantu perempuan (((o(*___*)o))). Antara family yang sangat low profile, humble dan tak berlagak even theyols anak sedara kepada YTM Tunku Abdul Halim sultan of Kedah & Yang Di Pertuan Agong....salute  ♥♥


lawa sangat pelamin tue tengok...grand gituew...credit to wan shahrul fb *pics ni di tag oleh kengkawan nyer..mohon halal na ai copy ngeeee* Semoga kekal bahagia hingga ke Jannah IA. 


taraaa ini la my BFF dah 12 tahun kenal since zaman study dahulu kala. Kebetulan arwah papa aida kawan baik ngan my abah gak...tak sangka si anak ikut jejak plak...miss u ketat² babe (@ p @)





29 comments:

  1. weee..weeee...nampak sedap gile kek batik tu. mmg mcm kek lapis sarawak...

    congrats to the bride and groom. pelamin cantik, apatah lagi raja seharinya.

    ReplyDelete
  2. akak sgt rajin memasak kan...menu2 pn nmpk menarik je...

    ReplyDelete
  3. rasanya macam kek batik yang biasa ke?.. nampak sedap ^_^

    ReplyDelete
  4. kalau letak serikaya lebih sedap agaknya ye. belum pernah cuba lagi resipi ni. kek batik biasa tu banyak kali juga la buat

    ReplyDelete
  5. len la respi kek batik ni.. leh cuba.. pengantin tu so sweet ler

    ReplyDelete
  6. Wah klassss you buat kek batik JAWA lagi. Kita buat kek batik Langkawi je.......

    ReplyDelete
  7. wahh sedappp kek batik tuu
    lain dari yg lain dikk

    selamat penmgantin baru buat pasangan pengantin .. bila dah lama x jumpe BFF nie .. windu dia lain macam kan dik ;)

    ReplyDelete
  8. uish sis...kek batik mmg peberet.....sedapnye lahai....lagi2 sejuk2 tu...mmg dok kudap2 jek laaa..seloyang pun tak cukup sorang hihihihihi

    ReplyDelete
  9. Ayu buat kek lagiii...! Jeles..jeles..!

    ReplyDelete
  10. u, i nak send lamaat i kat u boleh...sbb nak u poskan kek tu kat I ehkekkekeke

    ReplyDelete
  11. aiols buat kek batik campak² je..hahaha

    ReplyDelete
  12. tahniah buat pengantin baru :))

    perghh,, mmg mantap lah kek batik jawa ni.. cantik pn cantik.. rsanya dh tentu la sodap kan... dh lama xbuat kek batik.. ntah bila ntah nk rajin baking balik.. hahahh :D

    ohh itu sbb pergi hspital hari ahad tengah malam pulak.. kaunter pembayaran tak buka kan.. so dia charge dlu 5000¥.. semalam gi balik utk settle il.. dia pulangkan 2500¥.. ubat 2 jenis tu hoken cover jadi 2500¥ la.. kalau xdak hoken parahh idup kt nihon ni kan..

    ReplyDelete
  13. pasti akan dicuba kek tu...cantik dan gebu rupanya...

    ReplyDelete
  14. wahh kelas kau ayu!! sedap betul nmpak kek ni, rajinnya ayu membuatnya tu...

    ReplyDelete
  15. betul2 jadi kek batik jawa le ayu..cantik

    ReplyDelete
  16. wow! macam kek batik sarawak tp color hijau!


    *pssttt....grand la pelamin..tak mampu cek..huhu

    ReplyDelete
  17. x taw plak ade kek batik serawak...hehe..
    slalu orng pnggil kek batik je..:)

    ReplyDelete
  18. erm nyum sedapnyer kek batik terus jer rase cam nak buat hehe sabtu ni nak try la...

    ReplyDelete
  19. rajin yer baking membaking nih...bagus2...:)

    ReplyDelete
  20. auwww cantiknyaaa kek u buat dan oishii sou!
    wah u menten dulu kini dan selamanya beb...kelless....

    ReplyDelete
  21. nampak menarik laa kak ayu kek batik tuhh heheh

    ReplyDelete
  22. wahh.. rajinnya membatikkan diri.
    cik yong lepas kes pulut kuning tak daya nak ke dapur lagi..hee

    ReplyDelete
  23. rajin nya dia wat kek...

    yummy!!

    ReplyDelete
  24. wah...kek batik jawa serawak pun ada rupanya...special nih

    ReplyDelete
  25. alamak nak kena buat serikaya la plak dolu...malehnyeeee...ekekek...

    ReplyDelete
  26. Sedapkan kek batik ni...
    Kakain pun dah lama tak buat..penyakit M ni selalu ada jer..

    ReplyDelete
  27. bestnya dpt bikin sendiri...

    ReplyDelete
  28. mcm menarik la kek batik nie..hee

    ReplyDelete

♥Arigatou-Kamsahamida-Terima Kasih-Merci-Gracias-Grazie-Vielen Dank & Thank You for ur comment!! ♥Big Hug!☻


PEN MERAH PEN BIRU
U KOMEN AI LAP U *_____*