Wednesday, May 30, 2012

♥ Kek Lapis Choco Horlicks ♥

Sepatutnya today nak buat WW tapi dah promise ngan kawan (edah,lia & fatin) nak tempek recipe kek lapis choco horlicks so layan jer la ekk...actually baru 2 kali buat...kek ni senang sangat nak buat just renyah nak melapis tue jer...since periuk kukus ai terbakar hari tue ai agak fobia bab² kukus *lap peluh* ni but terpaksa buat gak sebab TERINGIN ai plak memang jenis suka try new recipe if kena ngan tekak memang akan repeat buat 3 4 kali la if tak kena ngan selera memang sekali jer la ngeeee....darl ai jarang makan cake but kek lapis ni laju plak dia makan. Recipe ni ai ambil kat blog kaka yatie tak berapa lawa kek ai compare ngan kek kaka yatie but rasa 5 star otel gituew...ai recommend uols try la buat sekali...sekali cuba berkali² nak rasa again, again & again uwaaaa BAMOK ai nanti.


1st time try jadi tapi banyak lubang² jerawat...kira 1st time juga bikin kek yang berkukus gini



Kek Lapis Choco-Horlicks

Bahan-Bahan
(loyang ai jenis tinggi and kecik jer, tak ingat saiz apa)

250g mentega tulen
1/2 cawan gula halus
5 biji telur gred A
1/2 tin susu pekat manis-Yatie letak 1/2 cwn *ai letak suku jer*
70g horlicks- Yatie letak 1/2 cwn *same*
30g serbuk koko- Yatie letak 3 sudu besar
1 sudu teh esen vanila
1/2 cawan tepung hongkong/gandum *ai guna tepung gandum sebab tepung HK x de*

Cara-Cara

 1. Panaskan kukusan terlebih dahulu.(pastikan tutup ketika memanaskan pengukus) dan gris loyang dengan mentega dan lapikkan kertas minyak.
 2. Pukul mentega dan gula halus sampai berkrim
 3. Masukkan telur satu persatu. (Masuk sebiji,pukul sebati baru tambah sebiji lagi)
 4. Masukkan pula esen vanila dan gaul sebati. Masukkan susu pekat dan tepung hongkong sedikit demi sedikit sambil digaul rata.(jika menggunakan mixer,pastikan guna speed paling perlahan
 5. Gaul sebati menggunakan senduk dan bahagi 2 bahagian
Bahagian 1 masukkan horlicks,kacau sebati dan warnakan kuning. Bahagian 2 pula masukkan serbuk koko dan kacau sebati.
 6. Pastikan pengukus sudah mendidih sebelum mula mengukus.. Kukuslah berselang seli warna sehingga habis.. setiap lapisan mengambil masa 6 minit(bergantung kuat atau perlahannya api dapur)Tutup loyang dengan aluminium foil ketika mengukus untuk mengelakkan air kukusan menitis di atas kek.
7.  Kukus selama setengah jam lagi selepas kukusan terakhir.


2nd time try pic semalam....yang jadi bentuk luv♥ tue guna bekas pudding hahaha 


Selalunya if ai buat kek ai kurang kan sugar buat if uols buat kek lapis it`s ok manis sket sebab lepas kukus rasa manis tue kurang dan sukatan make sure sama ekkk.

So sapa kat sini yang ada instagram ekkk??? ai baru jer buat acc instagram *alahai baru tergerak hati nak guna..orang lain dah bertahun buat*  tak sampai 3 weeks but pics dah 36 hahaha jenis yang suka snap pics instagram ni sesuwei sangat la m(._.)m .

 

nama pun lady chenta so harus ada ♥♥♥♥ gituew auwwww! banyak pics food jer  (@ p @)






Nota ibu jari manis ai::all pics edit using instagram









33 comments:

  1. tq,.. leh cuba ni

    ReplyDelete
  2. rajin adik buat
    sedap nie .. yumx2

    ReplyDelete
  3. tq babe..ai suka kek lapis tapi nak melapis tu yg agak malas sungguh tau..
    tapi,serius nampak dri picture u ni pun dha tau sedapnyaaaa..

    ReplyDelete
  4. i nk tggu kek u pos je...i dh majuk aysik buat kek bantat je..salah oven I la ni hehehe

    ReplyDelete
  5. sedapnye...
    klu ade free time boleh cuba buat ni :)

    ReplyDelete
  6. eh senang la sis bahannye2.....tapi tu laa pengukus lak takde...agak2 kalo ditransfom kan ke bakar dlm oven jadi tak huhuhu....nampak menarik sbb ade horlicks tu....

    ReplyDelete
  7. Assalamualaikum Yuyu,
    wow cantik kek kukus Yuyu ni, mmng sedapkan kek ni..akak pun akan buat lagi dan lagi coz satu family suka sangat....

    ReplyDelete
  8. alaaaa tak reti pakai la kak ayu!

    ReplyDelete
  9. Akak malas betul bila kena kukus lapis demi lapis. itu yg nak mengendeng kat rumah orang je...

    ReplyDelete
  10. rajinnyer akak nie memasak...kalau bab kek atau kuih mmg saya surender...lauk pauk leh lagi nak masak

    ReplyDelete
  11. x penah buat kek..x berani nak try....huhu....

    ai xde acc instagram...hp pun x canggih...huhu...

    ReplyDelete
  12. Ada instagram tp just letak gmbr je, xde follower, x reti pon ye hehehe, sedapnya kek lapis ni, I like!!!

    ReplyDelete
  13. menarik! boleh cuba nih, stok horlick taun lepas pun masih ada lagi. ;D

    ReplyDelete
  14. Uii...nama kek pun dah cukup menggoda..

    ReplyDelete
  15. errm bestnyer...nak try la hujung minggu ni...

    ReplyDelete
  16. hmmmm....sedap nye...tp horlicks takde la pulak.

    ReplyDelete
  17. best tengok orang rajin baking & memasak. Akak ni dah lama "ke laut". Masak pun utk breakfast jek.

    ReplyDelete
  18. menarikkk tp buat mase ni kene save horlicks sebelom smpi stok baru hehehe

    ReplyDelete
  19. rajin nyer...siap ado resipi...nak suh wife buat jugak la...nmpk menarik kek tuh...:)

    ReplyDelete
  20. teringin nak rasa yang ayu buat...bila boleh rasa ye?

    ReplyDelete
  21. auwww i likeee yg love tu... masih jakun guna instagram wuwuwu... comelnya acc u siap ada lips love bagai loike so much!

    ReplyDelete
  22. kak mcm sedap sgtttttttttt :)

    minta tau resipi..heee

    nt nak try buat...

    ;p

    ReplyDelete
  23. menjadi la kek lapis ayu...kalau js tak tau la jadi ke tak...hihi

    ReplyDelete
  24. sedapnya kek lapis akak dah lama simpan resepi tapi tak terai lagi..:)

    ReplyDelete
  25. waaa macam sedap jeeeeeee...
    tapi sejak dah keje jauh,pindah umah baru ni,takde can le nak bako kek..

    ujung minggu jele nampak gayenyer....wuwuwuwu

    ReplyDelete
  26. arrghh instagram heheh jup add :p

    ReplyDelete
  27. tak jumpaaaaaa mcm mana nak addd...:((

    ReplyDelete

♥Arigatou-Kamsahamida-Terima Kasih-Merci-Gracias-Grazie-Vielen Dank & Thank You for ur comment!! ♥Big Hug!☻


PEN MERAH PEN BIRU
U KOMEN AI LAP U *_____*